Reklam
BIST9.900,25%-0,7
USD34.1212%0.26
EURO38,1153%0.12
ALTIN2.875,03%1.62

Kocaeli'de siyaset yapmak!

Ömür Kavran

Abone OlGoogle News
02 Kasım 2022 14:00

Türk sanayisinin başkenti, İstanbul’un hemen yanı başında bulunan Kocaeli, Ankara ve İstanbul siyasetinin tam göbeğinde olsa da, siyaseten gücü her zaman tartışma konusu olmuştur. Kocaeli ekonomik gücünü ve stratejik konumunu siyasette ne yazık ki etkin kullanamıyor.

Bunda en büyük neden ise Kocaeli’de kısır siyasi çekişmedir. Kocaeli’nin siyasette en etkin olduğu dönemin Fikri Işık’ın Bakanlık yaptığı dönemler olduğu aşikar. Ne Fikri beyden önce ne de sonra Kocaeli bu gücü etkin şekilde kullanamadı. Başta da dediğim gibi bunda en büyük etken, bu kentin enerjisini kendi içerisinde harcamasıdır.

İster iktidar da olun, ister muhalefette bu kentte siyaset yapmak zordur. Rakip partilerdeki siyasi rakiplerinizden çok kendi partinizdeki rakiplerinizle uğraşırsınız. Kimse bu kentte başarılı bir ismin olmasını istemez. Herkes, siyasi gücün kendisinde olmasını ister.

İşte bu yapı, gücünü Ankara lobisinde değil, kent içi siyasi rekabette kullandığı için Kocaeli’de siyaset yapmak zor diyorum. Hele bir de parti fark etmeksizin siyasi iktidardaysanız, kendi partililerinizle mücadele etmekten, dışarıya harcayacak gücü bulamazsınız. Bakmayın siz siyasi parti temsilcilerinin bu kentte kendi birlik ve beraberlik görüntülerini sergilemesine. Aslında hepsi kendilerini alaşağı etmek için uğraşanlarla mücadele eder.

Bu içteki mücadele… Bir de madalyonun öbür yüzü var. Bu da partilerin birbirleriyle olan mücadelesi. Bu kentte neden bir Kocaeli ruhu yansıtılamıyor, neden Kocaeli dışarıya karşı birlik beraberlik içerisinde olamıyor. İşte bu sorunun cevabı hem içteki mücadele hem de dışarıya karşı verilen uğraşın içerisinde.

Bu kentte etkin olan siyasi partileri saydığımızda AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’ni sayabiliriz. Çünkü oy potansiyeli en büyük olanlar bunlar. Son dönemlerde Gelecek partisi, Deva Partisi, Yeniden Refah da bu kadroya katılsa da 5 siyasi parti Kocaeli’de etkin gücü kullanıyor. Her birinin her ilçede farklı problemlerle boğuştuğu da yadsınamaz bir gerçek.

Bu kentte siyaset ne yazık ki mertçe yapılamıyor. Siyaset hep dedikoduyla, arkadan iş çevirmelerle dönüyor. Deyim yerindeyse bir çok Brütüs, rakiplerini arkadan hançerleme çalışıyor. Hele bir de İzmit-Gebze mücadelesi var ki, kentin siyaseti evlere şenlik oluyor. Ne diyeyim, Kocaeli’de siyaset yapmak gerçekten çok zor bir iş.  Bu yazıyı neden mi yazdım peki? Önümüzdeki iki büyük seçim peş peşe gelecek. Kocaeli’de aktif siyaseti düşünenler, bunları bilerek hareket etmeliler.

Ömür Kavran

mavikocaeli.com.tr köşe yazarı