BIST12.668,52%1.70
USD43.2797%0,13
EURO50,1988 %-0.1
ALTIN6.358,87 %-0.5

Sigara tüketiminde endişelendiren tablo: Türkiye ilk sırada

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Türkiye'de sigara kullanımının ulaştığı seviyeye dikkat çekti. Özkaya, Türkiye'nin kişi başına düşen günlük ortalama sigara tüketiminde 17,1 adetle dünyada ilk sırada bulunduğunu belirtti. Ülkede yaklaşık her iki erkekten birinin, 18 yaş üzerindeki kadınların ise dörtte birinin sigara kullandığı ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2026 16:00
Abone OlGoogle News

Sigaranın dünya genelinde en önemli halk sağlığı problemlerinden biri olmaya devam ettiğini söyleyen Özkaya, gelişmiş ülkelerde kullanım oranları gerilerken gelişmekte olan ülkelerde tüketimin yükselmeyi sürdürdüğüne dikkat çekti.

Özkaya, nikotin bağımlılığının oluşmasında sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlerin etkili olduğunu belirterek Türkiye'nin sigara tüketimindeki konumunun endişe verici olduğunu söyledi. Araştırmalara göre Türkiye'de kişi başına düşen günlük ortalama sigara tüketimi 17,1 adet. Bu rakam Yunanistan'da 15,7, İsrail'de 15,5, Japonya ve Avusturya'da ise 15,4 adet olarak belirtiliyor.

TÜRKİYE'DE GEÇEN YIL YAKLAŞIK 8 MİLYAR PAKET SİGARA SATILDI

Türkiye'deki sigara tüketiminin büyüklüğüne de değinen Özkaya, geçen yıl yaklaşık 8 milyar paket sigara satışının gerçekleştiğini aktardı.

Bu rakamın nüfusa oranlandığında oldukça çarpıcı bir tablo ortaya çıkardığını belirten Özkaya, yaklaşık 80 milyonluk nüfus üzerinden hesaplandığında kişi başına yılda ortalama 100 paket sigara düşüyormuş gibi bir sonuç çıktığını ifade etti.

SİGARA 20. YÜZYILDA YAKLAŞIK 100 MİLYON KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

Sigaranın yalnızca Türkiye'de değil, dünya çapında ciddi bir sağlık yükü oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şevket Özkaya, tütün kullanımının 20. yüzyıl boyunca yaklaşık 100 milyon kişinin erken ölümüne yol açtığını söyledi.

Sigaranın sağlık üzerindeki etkilerinin zaman içerisinde yüksek gelirli ülkelerden düşük ve orta gelirli ülkelere doğru kaydığını belirten Özkaya, mevcut tahminlerin 21. yüzyılda 1 milyara yakın insanın tütün kaynaklı nedenlerle hayatını kaybedebileceğine işaret ettiğini aktardı.

Türkiye'deki kullanım oranlarının da oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Özkaya, erkeklerin yaklaşık yarısının, 18 yaş üzerindeki kadınların ise dörtte birinin sigara kullandığını belirterek bu tablonun ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdi.

Haber Merkezi
Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde mavikocaeli.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan mavikocaeli.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar