Meteoroloji’den korkutan haber: 19 il için alarm zilleri çalıyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 28 Ekim Çarşamba günü için yayımladığı hava tahmin raporunda birçok bölgede kuvvetli sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Aralarında 18 ilin sarı kodla, Muğla’nın ise turuncu kodla uyarıldığı raporda; sel, su baskını, yıldırım ve kuvvetli rüzgâra karşı tedbir çağrısı yapıldı.

Türkiye genelinde yağışlı hava etkisini göstermeye hazırlanırken, özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz’in büyük bölümü, Doğu Anadolu’nun geniş kesimleri ve Güneydoğu Anadolu’da sağanak yağış bekleniyor.
Yağışların Ege’nin batısı, Batı Akdeniz, Doğu Anadolu’nun batısı ve Güneydoğu Anadolu’da yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Kıyı Ege’nin güneyi ile Batı Akdeniz’in batı kıyılarında ise yağışların çok kuvvetli ve şiddetli olabileceği belirtiliyor.
19 İL İÇİN SARI VE TURUNCU KODLU UYARI
Meteoroloji’nin değerlendirmesine göre Adıyaman, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Mersin, Şanlıurfa ve Tunceli için sarı kodlu uyarı yayımlandı. Muğla için ise turuncu kodlu alarm verildi.
Özellikle Muğla kıyılarında beklenen çok kuvvetli yağışların ani sel, su baskını ve heyelan gibi olumsuzluklara yol açabileceği değerlendiriliyor.
SEL VE SU BASKINI RİSKİNE DİKKAT
Kuvvetli yağışlarla birlikte yıldırım, yerel dolu, ulaşımda aksamalar ve yağış sırasında etkisini artırabilecek rüzgârın risk oluşturabileceği bildirildi. Kıyı kesimlerinde hortum ihtimaline karşı da vatandaşların dikkatli olması istendi.
Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey yönlerden esecek rüzgârın saatte 40 ila 60 kilometre hıza ulaşması bekleniyor. Yetkililer, olumsuz hava koşullarına karşı gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguluyor.
YAĞIŞLAR PERŞEMBE SABAHINA KADAR SÜRECEK
Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere bazı bölgelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların 29 Ekim Perşembe sabahına kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.
Özellikle Elazığ, Tunceli, Bingöl, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Batman çevreleri ile Kahramanmaraş’ın doğusu ve Malatya’nın güneyinde kuvvetli yağış öngörülüyor. Adıyaman genelinde ise yer yer çok kuvvetli yağış bekleniyor.
Meteoroloji, vatandaşların güncel hava tahminlerini takip etmeleri ve ani sel, su baskını, yıldırım ile kuvvetli rüzgâr riskine karşı dikkatli davranmaları gerektiğini bildirdi.
Haber Merkezi





