Marmara'da deprem korkusu! Altında ne oluyor?
Marmara Denizi'ndeki fay hareketliliği yeniden deprem tartışmalarını gündeme getirirken, Prof. Dr. Osman Bektaş'tan dikkat çeken bir değerlendirme geldi.

Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara'nın altındaki yaklaşık 8 kilometrelik genç ve suya doygun sediman tabakasının fay hareketlerinin bir bölümünü farklı mekanizmalarla dağıtabileceğine dikkat çekti.
DEPREM ENERJİSİ
Bektaş'a göre fay hareketleri creep, mikrodepremler ve aseismik deformasyon yoluyla da açığa çıkabiliyor. Bu nedenle asıl kritik noktanın fayın yılda ne kadar hareket ettiği değil, bu hareketin ne kadarının büyük deprem enerjisi olarak biriktiği olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Bektaş, Marmara'daki geçmiş depremler ve Silivri çevresindeki düşük ivme değerlerinin de bu modelle örtüşebileceğini ifade etti.
Haber Merkezi





