BIST12.668,52%1.70
USD43.2797%0,13
EURO50,1988 %-0.1
ALTIN6.358,87 %-0.5

İzmit Körfezi projesiyle ilgili o haber tepki çekti!

Sözcü’de yayımlanan, İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi'ne ilişkin haber kamuoyunda tartışma yarattı. Haberde, Körfez'den çıkarılan dip çamurunun İzmit'teki ormanlık alanda bulunan depolama sahasına taşındığı belirtilirken, proje kapsamında yürütülen bertaraf yöntemine ilişkin eleştirilere yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2026 12:55
Abone OlGoogle News

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde Kocaeli'ye gelerek Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü Dip Çamuru Temizliği Projesi kapsamında İzmit Körfezi'nde dalış yapmış ve çalışmalar hakkında bilgi almıştı. Kurum, proje için, "Çocuklarımıza çok daha güzel bir Türkiye bırakacağız. İcraatla yapacağız, sözle değil." ifadelerini kullanmıştı. 

 

SÖZCÜ’NÜN HABERİ TEPKİ ÇEKTİ 

Sözcü'nün haberinde, Körfez'den çıkarılan dip çamurunun Sepetçi ile Kabaoğlu mahalleleri arasındaki depolama sahasına taşındığı ve burada depolandığı aktarıldı. Ancak söz konusu alanın, projenin başlangıcından bu yana planlanan nihai depolama sahası olduğu biliniyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü Dip Çamuru Temizliği Projesi kapsamında deniz tabanından çıkarılan malzeme, belirlenen depolama alanına taşınmadan önce ve depolama sürecinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili mevzuatı doğrultusunda, üniversitelerin akademik danışmanlığı ve bilimsel raporları eşliğinde yürütülen süreçlerle kontrol ediliyor. Depolama sahasında sızıntı ve çevresel etkilerin önlenmesine yönelik mühendislik uygulamaları da projeye dahil ediliyor. 

ÖRNEK PROJE OLARAK GÖSTERİLİYOR 

Yaklaşık 3,8 milyon metreküp dip çamurunun temizlenmesini hedefleyen proje, Marmara Denizi'nde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çevre rehabilitasyon çalışmalarından biri olarak gösteriliyor. Çalışmaların ardından İzmit Körfezi'nde su kalitesinin yükseldiği, deniz ekosisteminde iyileşme gözlendiği ve birçok deniz canlısının yeniden Körfez'e döndüğü yönünde bilimsel veriler kamuoyuyla paylaşılmıştı.

 
Haber Merkezi
Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde mavikocaeli.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan mavikocaeli.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar