EYT'yi kaçıranlara yeni formül! Kadınlarda 43, erkeklerde 45 yaş
8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı oldukları için EYT düzenlemesinden yararlanamayan çalışanları ilgilendiren kademeli emeklilik modeli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunuldu. Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) tarafından hazırlanan önerinin yaklaşık 4,5 milyon çalışanı kapsayabileceği belirtiliyor.

Modelde emeklilik yaşının sigorta başlangıç tarihine göre aşamalı olarak yükseltilmesi ve kadınlarda 43-51, erkeklerde ise 45-53 yaş arasında belirlenmesi öngörülüyor. Ancak söz konusu model henüz yasalaşmış değil.
KADEMELİ EMEKLİLİK MODELİ NEDİR?
Kademeli emeklilik önerisinin temelinde, sigorta başlangıç tarihine göre emeklilik yaşının ve prim gününün farklı seviyelerde belirlenmesi yer alıyor.
Sistemde yaş şartının tamamen kaldırılması yerine, çalışanların ilk kez sigortalı oldukları tarihe göre farklı emeklilik koşullarına tabi olması hedefleniyor. Böylece sigorta başlangıcı daha erken olanların daha düşük yaşta, daha geç olanların ise daha yüksek yaşta emekli olması amaçlanıyor.
KADINLARDA 43, ERKEKLERDE 45 YAŞ GÜNDEMDE
Kademeli emeklilik için ortaya konulan önerilerde, 1999-2000 döneminde sigortalı olan kadınların 43, erkeklerin ise 45 yaşında emekli olabilmesi talep ediliyor.
Sigorta giriş tarihi ilerledikçe emeklilik yaşının da belirli basamaklarla artırılması öngörülüyor. Buna göre kadınlarda emeklilik yaşının 43'ten 51'e, erkeklerde ise 45'ten 53'e kadar yükselmesi gündemde. Prim günlerinin de sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak kademeli biçimde düzenlenmesi isteniyor.
EYT'DEN FARKI NE?
Kademeli emeklilik ile EYT arasındaki en önemli ayrım, yaş kriterinde ortaya çıkıyor.
EYT düzenlemesi kapsamında 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı bulunan ve diğer koşulları karşılayan kişilerin yaş şartı kaldırılmıştı. Kademeli emeklilik önerisinde ise yaş şartının tamamen kaldırılması söz konusu değil. Bunun yerine sigorta başlangıç tarihine göre daha düşük bir yaş sınırından başlanarak kademeli şekilde yükselen bir sistem oluşturulması isteniyor.
EYT'Yİ BİRKAÇ GÜNLE KAÇIRANLAR DA TALEP KAPSAMINDA
Kademeli emeklilik beklentisinin en önemli nedenlerinden biri, 8 Eylül 1999 tarihinden hemen sonra sigortalı olan çalışanlar ile EYT kapsamına girenler arasındaki emeklilik koşullarındaki büyük fark.
Özellikle söz konusu tarihi bir gün, birkaç ay ya da birkaç yıl farkla kaçıran çalışanlar, emeklilik şartlarının daha dengeli hale getirilmesini istiyor. Çeşitli dernek ve çalışma grupları da kademeli emeklilik talebini gündemde tutmaya devam ediyor.
HENÜZ RESMİ BİR DÜZENLEME BULUNMUYOR
Kademeli emeklilik konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şu anda yürürlükte olan herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmaması.
Kamuoyunda konuşulan 43-53 yaş aralığındaki emeklilik şartları, henüz kesinleşmiş haklar değil. Bu rakamlar, çeşitli platform ve kuruluşlar tarafından hazırlanan ve ilgili makamlara sunulan öneriler kapsamında değerlendiriliyor.
Dolayısıyla bugün itibarıyla 43, 45 veya 53 yaşında emeklilik hakkı sağlayan yeni bir düzenleme bulunmuyor. Modelin uygulanabilmesi için öncelikle yasal bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gerekiyor.
KADEMELİ EMEKLİLİĞİN MALİYETİ DE TARTIŞILIYOR
Kademeli emeklilik talebinin yanı sıra, böyle bir sistemin sosyal güvenlik bütçesine ve kamu maliyesine oluşturabileceği yük de tartışma konusu.
Uzmanlar, geniş bir çalışan grubunun 40'lı yaşlarda emekli olmasını sağlayabilecek bir düzenlemenin sosyal güvenlik sistemi açısından önemli mali sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Nüfus yapısı, çalışan-emekli dengesi ve ekonomik şartların da düzenlemenin sürdürülebilirliği açısından belirleyici olacağı ifade ediliyor.
Bu nedenle kademeli emeklilik bekleyen milyonlarca çalışan, hükümetin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın konuya ilişkin atacağı adımları takip ediyor.
EMADDER MODELİ BAKANLIĞA İLETTİ
Kademeli emeklilik talebini savunan Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER), hazırladığı modeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sundu.
Dernek yetkilileri, Ağustos 2026'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın ile yaptıkları görüşmede, 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı oldukları için EYT kapsamına dahil edilmeyen çalışanların taleplerini gündeme getirdi.
EMADDER'ın önerisinde, sigorta başlangıç tarihine göre emeklilik yaşı ve prim gününün kademeli olarak değişmesi talep ediliyor. Dernek, modelin yaklaşık 4,5 milyon çalışanı ilgilendirebileceğini belirtiyor.
Ancak EMADDER tarafından hazırlanan bu çalışma, şu an için Bakanlık tarafından kabul edilmiş veya yürürlüğe konulmuş resmi bir düzenleme değil. Kademeli emeklilik konusunda henüz kesinleşmiş bir yasa ya da resmi uygulama takvimi bulunmuyor.
Haber Merkezi





