Deprem sonrası profesörden korkutan değerlendirme!
Adana’nın Saimbeyli ilçesinde meydana gelen 5,0 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki fay hatlarını yeniden gündeme taşıdı. Sabah saatlerinde yaşanan sarsıntı çevre illerde de hissedilirken, deprem sonrası Prof. Dr. Osman Bektaş, özellikle Savrun Fayı’na ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

AFAD verilerine göre deprem, saat 04.02’de Saimbeyli ilçesinde ve 7 kilometre derinlikte meydana geldi. Sarsıntı Adana’nın yanı sıra Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri ve Gaziantep’te de hissedildi. İlk belirlemelere göre deprem nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Depremin ardından değerlendirmelerini paylaşan yer bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, Saimbeyli ve çevresindeki sismik hareketliliğe dikkat çekti.
Bektaş, 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgedeki bazı büyük fayların kırıldığını, ancak Kahramanmaraş bloğunun batı sınırında bulunan Savrun Fayı’nın bu süreçte kırılmadan kaldığını belirtti.
2023’TEN BERİ DEVAM EDİYOR
Saimbeyli çevresinde meydana gelen depremlerin bölgedeki hareketliliğin sürdüğüne işaret ettiğini belirten Bektaş, Savrun Fayı’nın mevcut durumunun tam olarak ortaya konulabilmesi için fayın mekanik özelliklerinin ve kilitlenme durumunun daha ayrıntılı biçimde incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2023’te Kahramanmaraş bloğunun doğu ve kuzeyindeki büyük fayların kırıldığını, batıdaki Savrun Fayı’nın ise kırılmadan kaldığını ifade etti. Saimbeyli çevresindeki depremlerin de 2023 yılından bu yana devam eden hareketliliğin bir parçası olduğunu belirten Bektaş, fayın ne ölçüde kilitli olduğunun henüz bilinmediğini vurguladı.
“TEHLİKE GEÇMEDİ”
Prof. Dr. Bektaş, mevcut verilerle Adana ve çevresi için kesin bir deprem öngörüsünde bulunmanın mümkün olmadığını belirtti. Savrun Fayı’nın davranışının, mekanik özellikleri ve kilitlenme düzeyi yeterince bilinmeden yorumlanmasının sağlıklı olmayacağını ifade eden Bektaş, eldeki bilgilerle bir yandan “büyük deprem olacak” şeklinde kesin bir sonuca ulaşmanın, diğer yandan ise “tehlike geçti” değerlendirmesi yapmanın doğru olmadığını kaydetti.






