Zeytinoğlu büyüme oranlarını değerlendirdi
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan büyüme oranına ilişkin yaptığı değerlendirmede; pandemi koşullarına rağmen 2020 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğinde gerçekleşen güçlü büyüme oranlarıyla 2020 yılının yüzde 1.8 büyümeyle tamamlandığını belirterek, Türkiye ekonomisinin bu performansla OECD ülkeleri arasında ilk, G-20 ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2021 14:15

‘SEKTÖR ZAYIF KALDI’
2020 yılında pademiye yönelik tedbirler nedeniyle hizmet sektörünün zayıf kaldığını ancak ekonominin lokomotifi olan sanayi sektöründen büyümeye güçlü katkı geldiğini belirten Zeytinoğlu, “2020 yılı büyümesine, bizim en fazla üzerinde durduğumuz veri olan sanayi sektöründen yüzde 1.8, imalat sanayi sektöründen yüzde 1.9 katkı geldi. Hizmetler sektöründe yüzde 4.5, inşaat sektöründe ise yüzde 3.5 daralma yaşandı. Ekonomik büyüme içerisinde sanayinin ana faktör oluşunu memnuniyet verici buluyoruz. Sanayi sektöründen gelen bu artışın, salgın sürecinde sanayide çarkların durmamasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Normalleşmeyle birlikte hizmetler sektörünün de katkısının kademeli olarak artacağını düşünüyoruz. ” dedi.
REKOR İHRACAT
Üretim, imalat sanayi ve buna bağlı olarak ihracatın önemine değinen Zeytinoğlu, “2020 yılında mal ve hizmet ihracatı yüzde 15.4 gerilerken, ithalat yüzde 7.4 arttı. İthalat artışının geçmiş dönemlerden ertelenen alımlar ve yatırım malları taleplerinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bizim arzumuz ihracat artışlarının büyümeye katkı vermesi yönünde. 2020 yılında ekim ve aralık aylarında aylık bazda 17 milyar doların üzerinde rekor ihracat gerçekleştirdik. Ocak ayında da en yüksek ocak ayı rakamına ulaştık. Aşının da yaygınlaşmasıyla, önümüzdeki dönemde benzer ihracat seviyeleri görebilmeyi temenni ediyoruz.” dedi. İki yıl boyunca zayıf seyreden yatırımlarda, dördüncü çeyrekte yüzde 10.3’lük artışla yıl genelinde yüzde 6.5’lik büyüme olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Yatırımların artıyor olmasını ülkemiz için çok önemli ve değerli olduğuna inanıyoruz.” dedi.
0 Yorumlar
Bu habere henüz yorum yapılmadı.
İlk yorum yazan siz olun!
İlk yorum yazan siz olun!