'Müsilaj' sorunu bilimsel anlayışla çözülmeli…
Orhan Balcı
20 Mayıs 2021 14:49
Bilim insanları ‘Bu durum yapılanların yanlış olduğunun göstergesi’ şeklinde açıklama yaptılar.
Ve eklediler, ‘Marmara Denizi’nın çevresine mutlaka ileri arıtma yapmak gerekiyor’ uyarısında bulundular.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı 38 günde deniz süpürgeleri ve amfibik araçlarla toplam 100 ton salya topladığı açıkladı.
Bu gelişmeler sonrasında, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yanı sıra Marmara Belediyeler Birliği Başkanı da olan Tahir Büyükakın, ‘Bayram sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşerek, ‘Marmara Denizi’nin bir bütün olarak ele alınıp çalışma yapılması için görüş alış verişinde bulunacağını’ açıkladı.
Bugün Marmara Denizi’nin yüzeyinde bir salya kirliliği yok…
Peki denizin dibi ne oldu?
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yanı sıra Marmara Belediyeler Birliği Başkanı da olan Tahir Büyükakın, bu konuda bilimsel bir çalışma yapılması için harekete geçti mi?
Bu sorular yanıt ararken, Prof. Dr. Mustafa Sarı, ‘6 aydır takip ettikleri Müsilaj artık kabusa döndü. Herkes kurtulduk derken suyun altına indi’ açıklaması yaparak konuya farklı bir bakış açısı getirdi.
Denizin dibine bir battaniye gibi çöktüğü açıklanan ‘Müsilaj’ın mercan dallarını, midye yataklarını kapladığını, en çok yassı balıklar pisi, kalkan, vatoz etkileyeceğini ve yengeç, trakonya, iskorpit gibi canlıların yaşam alanını tehlike altına aldığı vurgulanıyor.
İzmit Körfezi’nin Darıca Bölgesi’nden dalış yapan dalgıçlar, ilk metrelerden itibaren, ‘Müsilaj’ın görüş mesafesini 1 metreye kadar düşürdüğünü belirterek tehlikenin hangi boyutta olduğunu da gündeme taşıdılar…
Değerli okurlar,
Çevre kirliliği konusunda bir çok haber, bir çok yorum okuduk ve bir çok görüntü ile karşı karşıya kaldık. Bu kirliliğin oluşmasının nedenlerini araştırmadan günlük temizliklerle adete sorunu halının altına süpürerek çözmeye çalıştık.
Deniz salyası veya bilimsel ismi Müsilaj konusunda da aynı işlemi yaptık.
Bilim insanlarının uyarılarını dikkate almayan atanmış ve seçilmiş yetkililer
cek-caklarla konuyu geçiştirmeye çalışıyor.
Halbuki,
Bu çevre kirliliğinin bir daha karşımıza çıkmaması için, bu konu gündeme geldiği günden itibaren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yanı sıra Marmara Belediyeler Birliği Başkanı da olan Tahir Büyükakın bilimsel bir çalışma yaptırmalıydı.
Umarım ve dilerim ki bugünden sonra bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların ele alındığı bir toplantı yapılır ve konunun çözümü gerçekleşir…
0 Yorumlar