Ölümcül Covid 19 salgınının dünyayı ve ülkemizi etkisi altına aldığı günlerde başlayan süreç bugün de devam ederken, ülkeler özellikle halkının yiyecek ve içeceklerini sağlamak ve salgında sorun yaşanmaması için tarıma farklı gözle baktılar ve tarım politikalarını gözden geçirdiler.
Ülkemizde de bu durum gündeme gelmesine karşın, ne tarımda nede hayvancılıkta ülke politikasında ve verilen desteklerde çok büyük bir değişiklik gözlenmedi.
Tarım üreticisi yani çiftçiler üretim konusunda gerek, akaryakıt, gerek enerji gerekse gübre ve tohum desteğinde istediğini alamadığından şikayet etti etmeye de devam ediyor.
Hayvancılık konusunda da kırmızı etin ve beyaz etin kasap ve marketlerdeki yüksek fiyatlarının besicilerin cebine girmediğini ve konuda iyileştirici çalışmaların yapılmadığı yine gelen tepkiler arasında yer alıyor.
Ülke genelindeki bu tespitim sonrasında gelelim, Kocaeli’deki tarım politikasına…
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Belediyesi tarımdaki üreticiye yani çiftçiye verdiği destekle bu süreçte öne çıkan yerel yöneticiler oldu.
İzmit Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ürettiği fidanları Kocaeli’deki ilçelerde Ziraat Odası işbirliğiyle ücretsiz olarak dağıttı.
Kendi sınırları içindeki belediyeye ait olan arazilerde tarım yapılması için çalışma başlattı.
Fidanların ekilmesi sonrasında üretilen sebzeler ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtıldı.
Yine sorunu olan çiftçinin başvurması durumda verilen destekle de daha iyi üretim yapılması sağlandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediye, yüzde 50 hibe desteğiyle çiftçiye destek vermeyi sürdürdü.
‘Tıbbi ve Aramotik Bitkiler Projesi’ adı altında yeni bir çalışma başlattı. Bu konu gündeme geldiğinde önemine dikkat çekmiştim.
Bu projenin desteklenerek devam etmesi vurgusu yapmıştım.
Kandıra Bölgesi’nde üretilen bitkilerin, bitki özünün ve yağının çıkarılacağı,
‘Tıbbi Aramotik Bitki İşleme Amaçlı Süper Kritik Ekstraksiyon Tesisi Gebze TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde gerçekleşmiş, tesis faliyete geçmişti.
Bu projeyle ilgili ikinci tesis olan, Başiskele İlçesi Kullar Mevkii’nde ‘Tıbbi ve Aramotik Bitkiler Distilasyon Tesisi’nin temeli atıldı.
Bugüne kadar 94 çiftçiyle yapılan sözleşmede 84 çiftçinin fide dikim işlemi tamamlandı. 10 çiftçiyle de sonbahara kadar tamamlanacak.
Proje belirlenen programla devam etmesi, hem üretici tarafından emde ülke ekonomisine sağlayacak katkı nedeniyle önemli diye düşünüyorum.
Değerli okurlar,
İzmit Belediyesi’nin ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçiye yaptığı katkıya teşekkür ediyorum.
Kocaeli sınırlarındaki tarım arazilerinin boş kalmamasını ve üretilen sebze ve meyvelerle hem kendi ekonomilerine kem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağını hatırlatmak istiyorum.
Projeleri yapan belediye başkanlarını ve ekiplerini, projeye destek veren çiftçileri yürekten kutluyorum.
Böylesi projelerin daha da artmasını bekliyorum…