BIST10.167,26%1.69
USD40.0638%0,04
EURO47,1328 %0.32
ALTIN4.274,02 %0.17

Ekonomi, işsizlik ve Covid 19 üzerine...

Orhan Balcı

Abone OlGoogle News
23 Mart 2021 16:55
Geçtiğimiz hafta alınan kararların ardından yaşanan gelişmeler ve bu sürecin ardından yeni haftaya yapılan başlangıcın getirdiği olumsuzluklar gündemimizin en önemli maddelerini oluşturuyor.
Ekonomi,
4 ay görev yapan ve faizi yükselterek piyasaları kontrol altına almaya çalışan, 
TC Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbağ görevden alınıp yerine, 
Yeni Şafak Gazetesi ekonomi yazarı Şahap Kavcıoğlu getirilmesinin ardından,
Türk Lirası’nın  haftaya değer kaybederek başlaması ekonomimizin daha kötü bir duruma evrilmesine neden oldu.
Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Hazine ve  Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yaptığı açıklamalar bu kaybın önüne geçemedi.
Ekonomi uzmanları piyasaların tepki vermeye devam edeceğinin altını çiziyor.
Sanayici ise yatırım konusunda zaten önünü göremiyordu, bu süreç sonrasında ise daha da belirsiz bir durumla karşı karşıya kalınca yapacağı yatırım konusunda daha temkinli adım atacak.
İşsizlik,
2020 yılının tamamında karşı karşıya olduğumuz ölümcül Covid 19 salgınının işsizlik üzerindeki olumsuz etki oluşturmaması için alınan önlemlerin en başında,  işten çıkarma yasağı uygulanmasının TÜİK, rakamlarına nasıl yansıyacağı merakla bekleniyordu.
Dün Türkiye İstatistik Kurumu  dün 2020 yılı iş gücü istatistiklerini açıkladı.
İşsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,5 puanlık azalış ile yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye genelindeki 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılında bir önceki yıla göre 408 bin kişi azalarak 4 milyon 61 bin kişi oldu.
İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılında bir önceki yıla göre 1 milyon 268 bin kişi azalarak, 26 milyon 812 bin kişi, istihdam oranı ise 2,9 puanlık azalış ile yüzde 42,8 oldu. 
Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,3 olarak açıklandı.
Yapılan bu resmi açıklama sonrasında halkın işsizlik rakamları konusunda da TÜİK’e güvenmediği iddia edilirken, bu rakamların gerçek işsizlik rakamlarını yansıtmadığı açıklandı.
2021 yılının ocak ayında ilk kez açıklanan yüzde 29.1’lik ‘Atıl iş gücü oranı’nından yola çıktığımızda 2020 deki işsizlik oranının da fazla olduğunu öngörebiliriz.
İşsizliği azaldığı, aynı şekilde istihdamında azalması bir başka bilinmez olarak karşımıza çıkıyor.
Covid 19 salgını,
Vaka sayılarının önlenemez yükselişi, günlük hasta, ağır hasta ve vefat  sayılarının her geçen gün artması, alınan önlemlerin yetersiz kalması sonrasında üçüncü dalga ile karşı karşıya kalan ülkemizde, açıklanan önlemlerin daha sıkılaştırılması ve denetimlerin artması kaçınılmaz bir seçenek olarak karşımızda duruyor.
Haftalık olarak açıklanan 100 bin kişideki vaka sayısında, 13-19 mart verilerinde  Kocaeli’deki 176,39 sayısı alınan önlemlerin ve yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu net bir şekilde karşımıza çıkartıyor.
Sağlık Bakanlığı renkli risk haritasını açıklasaydı Kocaeli kırmızı olacak ve yeni önlemler uygulanmaya başlanacaktı.
Tüm bu verileri ve gelişmeleri göz önünde bulundurarak, açıklanan önlemlere kendimiz için, sevdiklerimiz için uymak zorunda olduğumuzu unutmadan yerinde kontrollü bir yaşam sürmeye mecbur olduğumuz unutmayalım…
 
Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde mavikocaeli.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan mavikocaeli.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
Bu habere henüz yorum yapılmadı.
İlk yorum yazan siz olun!

Orhan Balcı

mavikocaeli.com.tr köşe yazarı

Tüm Yazıları