1972'den 2021'e çevre
Orhan Balcı
03 Haziran 2021 15:15
Bu kabul sonrasının ilk yıllarında, ülkemiz ve kentimizde bu konuda her hangi bir etkinlik yapılmıyordu. İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan’ın geçirdiği trafik kazası sonrasında yaşamının yitirmesinin ardından İzmit Belediye Başkanı olan Erol Köse kentimizde ‘Dünya Çevre Günü’ etkinliği yapan ilk belediye başkanı oldu.
Çevreye olan duyarlılığa dikkat çekmek için yapılan etkinlikler devam ederken, son iki yıldır ölümcül Covid 19 salgını nedeniyle, sadece açıklamalar yapılıyor.
Yaşanan çevre sorunlarını irdelediğimizde, çevrenin korunması ve ekolojik dengenin sağlanması ulusal sorun olmaktan çıkmış, evrensel boyutlara kadar ulaşmış olarak gözleniyor.
Ülkemizin ekonomisine katkı sunan ve yoğun sanayileşmenin bulunduğu ilimizde çevreye karşı olan duyarlılık ne kadar sağlandı ve sağlanıyor?
Sorusuna yanıtı, ‘Marmara Denizi ve İzmit Körfezi’ son iki aydır, halk diliyle ‘Deniz Salyası’ bilim insanlarını ‘Müsilaj’ dediği kirliliği su üstüne vurarak veriyor.
İzmit Körfezi etrafına rant uğruna kurulan irili ufaklı sanayi kuruluşlarının, evsel atıkların, limanlara gelen yük gemilerinin, atıklarının arıtılarak boşaltılıp boşaltılmadığını tam anlamıyla denetlemediğimiz için bugün bu olumsuz durumla karşı karşıya kalıyoruz.
Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ kararı sadece kağıt üzerinde mi kaldı?
Sadece etkinlik yapılma günü olarak mı değerlendirildi?
Yoksa çevrenin kirlenmemesi için çözüm önerileri üretilen ve bu önerilerin uygulanması mı sağlandı?
Sorularına yanıtı, ‘Marmara Denizi’nin ve İzmit Körfezi’nin’ bugünkü haline bakarak verdiğimizde, 1972’den 2021’e geldiğimiz durumu çok net görmüş oluyoruz.
İzmit Körfezi ve Marmara Denizi kıyılarında bulunan belediyeler, bu konuda önce Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği, daha sonrasında Marmara Belediyeler Birliği ismini alan kuruma üye olarak sorunlara çözüm üretmek için çalışma yapmıştı.
1971’den sonra İzmit Belediye Başkanı Erol Köse’nin girişimiyle kurulan ve başkanlığını yaptığı, 1990’lı yıllarda Sefa Sirmen’in, 1985’li yıllarda ANAP’lı Bedrettin Dalan’ın, daha sonra AKP’li Kadir Toptaş’ın, günümüzde ise AKP’li Tahir Büyükakın’ın başkanlığını yaptığı birliğin Marmara Denizi’nin kirlenmesini önlemek için nasıl bir çalışma yaptığını veya yapmadığını sorgulamamız gerekiyor.
Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde Marmara Denizi’nde yaşanan ‘Müsilaj’ sorunu için çalıştay düzenlenecek. Çözüm önerileri toplanacak.
Pazar günü ise İzmit’te Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, KBB ve MBB Başkanı Tahir Büyükakın ile birlikte İstanbul, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlarının katılımıyla eylem planının açıklanacağı toplantı yapılacak.
Bugün yapılacak çalıştay ve pazar günü yapılacak eylem planını içeren toplantı için geç kalındığını belirtmek istiyorum.
Şimdiye kadar bilim ölçeğinde çevreye yönelik yapılan çalışmalar dikkate alınsaydı, rant öne çıkarılmasaydı bu kirlilikle karşı karşıya kalmazdık.
1972’den 2021’e geldiğimizde ne yazık ki bu durumdayız, umarın ve dilerim ki bundan sonrasını kurtarırız…