Uzmanlar uyardı: İntihar haberleri özendirici olabiliyor
İntihar Hakkındaki Önyargıyı Değiştirmek temalı konferansta konuşan uzmanlar, intihar haberlerinin medyada veriliş şeklinin bile insanları olumlu veya olumsuz yönlendirebildiğini vurguladı.
Uluslararası İntiharı Önleme Derneği’nin girişimiyle, 2003 yılından bu yana dünyada intihar olgusu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kabul edilen 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü kapsamında Kocaeli Valiliği Karamürsel Alp Toplantı Salonu’nda bir konferans düzenlendi. “İntihar Hakkındaki Önyargıyı Değiştirmek” temalı konferansa Kocaeli Valiliği İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü Hikmet Özsoy, Kocaeli Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Uzmanı Mürsel Durmaz, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Selim Yüksel ile Kocaeli Üniversitesi Psikiyatri Ana Kurulu Üyesi Dr. Didem Göverti katıldı.
BASINA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Konferansta ilk konuşmayı Mürsel Durmaz yaptı. Durmaz, “Basın olarak sizler merkezdesiniz. Topluma yön veren bir gücünüz olduğunu söylememize gerek yok. Bu güç son dönemlerde popülizmin sonucunda özellikle intihar meselesinde kullanılıyor. Bazı haberlerde görüyoruz gerçekten maksadın dışına çıkılıyor. Bizim sizin iş birliğinize, etkin gücünüze gerçekten ihtiyacımız var” dedi.
RAKAMLAR KORKUTUCU
Dünyada her yıl 800 bin kişinin intihar ettiğini hatırlatan Dr. Öğretim Üyesi Didem Göverti ise, “Oldukça yüksek bir rakam. Genç popülasyonda en sık ölüm sebeplerinden biri. Kişinin yaşamına son verdiği bir durum olarak görüyoruz ama kendisinden başlayarak ailesini toplumu etkileyen bir süreci başlatıyor. Kocaeli’deki kaba intihar hızında artış görülüyor. Çok zor yıllardan geçiyoruz. Birçok sebepten dolayı artıyor intihar oranları. Risk faktörleri nelerdir diye baktığımızda kadınlarda girişimin ama tamamlananların sayısının erkeklerde daha fazla olduğunu görüyoruz” ifadesini kullandı.
RİSK FAKTÖRLERİ NELER?
İntiharda risk faktörlerini açıklayan Göverti şunları söyledi: “Bunlardan biri 15-35 yaş arası diğeri 75 yaş üstü. Medeni durum da önemli. Yalnız yaşamak da risk faktörü doğurabiliyor. Meslek de önemli. Hekim intiharları son zamanlarda özellikle arttı. İşsizlik diğer bir faktör. Kişiler arası sorunlar da yine önemli ve tetikleyici. Eşler arasında, ailede yaşanan problemler bazen aşılamayabiliyor. Yas sürecinde yaşanan duygular da tetikleyebilir. Depresyon da önemli bir faktör.
MEDYA ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
İntiharın trajik bir yanı var. Bu kişilerin çoğu kararsızdır. Ölmek istediklerinden emin değiller. Hassas bireyi intihara yöneltecek pek çok faktör var. Bunlardan biri de intihar olaylarının medyada yer alması olabilir. Herhangi bir vakanın televizyonda yayılmasının ardından 10 gün içerisinde intihar vakalarında artış olduğu görülüyor. Medyada olduğu gibi pek çok kanal ve programda duyurulan vakalar özendirici etkiye sahip olabiliyor. Haber mümkünce kısa tutulmalıdır. Ruhsal bir rahatsızlık varsa bu belirtilmelidir. Fazla abartılı ifadeler önlenmeli. İlk sayfa manşetleri asla intihar haberleri için uygun yerler değil.”
BİRLİKTE ÇALIŞALIM
Son olarak söz alan Kocaeli Valiliği İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü Hikmet Özsoy; “Bugünün konukları sizlersiniz. Biz Kocaeli’de ne yapabiliriz diye konuşmak istiyoruz. Bizi yönlendirin birlikte çalışalım. Tabii ki haberlerde sizin için önemli olan şey okunma sayısı ama biraz da vicdanımızı da dinlememiz gerek. Katkılarınızı bekliyoruz” şeklinde konuştu.