Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ağustos ayı meclis toplantısı bugün Kocaeli Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlık yaptığı meclis toplantısına, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş konuk olarak katılım sağladı. Konuşmasına 17 Ağustos Depremi'nde yaşanan acıları anarak başlayan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekonomik verileri değerlendirerek devam etti.
İHRACAT – İTHALAT ORANLARINI AÇIKLADI
Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre temmuz ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracat Temmuz ayında ihracat 3 milyar 684 milyon dolar, ithalat ise 6 milyar 789 milyon dolar oldu. İlk yedi aylık döneme baktığımızda ihracat 23 milyar 343 milyon dolar, ithalat 45 milyar 435 milyon dolar olarak gerçekleşti. Beklentilere paralel, baz etkisiyle düşüşün devam ettiğini görüyoruz. Ağustos’ta yine baz etkisiyle düşüş eğiliminin devam edeceğini söyleyebiliriz.
İSTİHDAM AZALDI
Diğer taraftan; ülkemize carry trade girişini aylık bazda ortalama 25 milyar dolar alırsak yüzde 3,5 faiz oranı ile aylık 700-800 milyon dolardan fazla faiz ödüyoruz. Alınan tedbirlerin etkisiyle üretimde daralmaların görülebileceğini tahmin ediyorduk. Madencilik ve taş ocakçılığı, elektrik, gaz, buhar ve enerji sektörü dışındaki sektörlerde gerilemeler olduğunu görüyoruz. Mevsimsel olarak, tarım ve hizmetler sektörlerinde istihdam artışları bekleyeceğimiz dönemde aylık bazda 341 bin kişilik gerileme dikkat çekici.
TARIMDA İŞÇİ SIKINTISI VAR
Bu arada geçen haftalarda Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat; tarımdaki işçi sıkıntısının yabancı çalışanlar (Afgan çobanlar) sayesinde giderildiği konusundaki düşüncesini paylaştı. Sayın Bakanımıza buradan destek vermek istiyorum. Bazı sektörlerde misafir işçilerimiz olmasa o işleri yapamayacak duruma geleceğimiz gerçeğini de hatırlatmak isterim. Temmuz’da dış ticaret açığındaki gerilemenin cari açığa yansıyacağını, turizm gelirlerinin de katkısıyla yıllık açığın 20 milyar dolar seviyelerine gerileyebileceğini söyleyebiliriz. İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan “Türkiye’nin ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinde 2023 yılında 57 firmamız yer aldı, 2022 yılında 60 firma idi.
FİRMALARI TEBRİK ETTİ
İSO’nun açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı 35 çünkü bazı firma merkezleri farklı illerde. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda sayı 57 oluyor. Türkiye’deki 1000 büyük işletmeye baktığımızda, 137 tanesinin ilimizde üretimlerini sürdürdüğünü görüyoruz. İkinci 500’e girmeyi başaran firmalarımızı tebrik ediyoruz" şeklinde konuştu.
GÜNCEL VERİLERİ VALİ’YE AKTARDI
KSO’nun ve Kocaeli’nin güncel verilerini Vali Aktaş ile paylaşan Zeytinoĝlu, “Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir il. Kocaeli’nin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı yüzde 13. Türkiye dış ticaretinin yüzde 19,2’si Kocaeli’den gerçekleşiyor.
ÜRETİM KOCAELİ’DE, VERGİ BAŞKA İLDE
Ülkemiz genelinde kişi başına devletin harcadığı miktar kadar ilimizde de harcama yapılması durumunda, ilimizin birçok altyapı eksikliklerinin giderilme imkanı bulunacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan, ilimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 795 firmamız bulunduğunu tespit ettik. Ayrıca 130 firmamızın merkezleri de farklı illerde bulunuyor. Örnek vermek gerekirse; üretimleri ilimizde olan Ford Otomotiv, Diler Demir Çelik, Hyundai Assan, Anadolu Isuzu ve Prometeon gibi büyük ölçekli firmalar vergilerini diğer illerde yatırıyor. Bildiğiniz üzere, Büyükşehir Belediyeleri genel bütçe gelirlerinden pay alıyor. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşuyor. Birçok büyük kavşak, yol yatırımının en az yüzde 50’si, vergi veren sanayicilerimizden finansman aktarılarak ve kalanı da Belediyeniz tarafından karşılanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Ulaştırma Bakanlığı’nın bir uzantısı gibi çalışıyor.
VERGİLER ÜRETİM İLİNDE ÖDENMELİ
Aslında firmaların Kurumlar Vergilerini bulundukları ilde ödemeleri konusunda kanuni altyapı mevcut. Bu sebeple vergilerin üretim yapılan ilde ödenmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyu Odamızı ziyaret eden başta Bakanlarımız olmak üzere tüm politikacılarımıza ve bürokratlarımıza da aktarıyoruz. Bir üretim üssü olan ilimizde de dar bir alanda üretim faaliyetinde bulunuyoruz. İlimiz yüzölçümünün sadece yüzde 1,9’luk kısmı sanayi alanı. Konumunun ve ilimizde bulunan 37 liman ve iskelenin ilimizi rekabetçi kıldığını biliyoruz.
YENİ SANAYİ PARSELLERİNE İHTİYAÇ VAR
Bu avantajlar nedeni ile arazi bedelleri yüksek olmasına rağmen yabancı sermayeli firmalar yatırım yapmak için ilimizi tercih ediyor. Sonuç olarak; Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu ve bazı sanayi alanlarımızın ıslah OSB’ye dönüştürülebileceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan ülkemizin sanayileşmesi için yeni karayolu arterlerine de ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Özellikle yük taşımacılığı için demiryolu hatlarının artırılması, demiryollarının limanlar ve OSB’lerle bağlantılarının gerçekleştirilmesi ve lojistik köylerin kurulması ile ilgili görüşlerimizi her mecrada dile getiriyoruz.
APELL REVİZE EDİLİYOR
İlimizde meydana gelecek kazalar ile yangın, güvenlik gibi hususlarda ilk müdahale haberleşme ağı APELL projesini Valiliğimiz işbirliği ile 1989 yılında başlattık. UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) kapsamında Türkiye’de ilk ve tek olan bu projemiz halen devam ediyor. Sistemi AFAD İl Müdürlüğümüz yürütüyor. Ağda bulunan ilgili kurumlar ve firmalarımız herhangi bir endüstriyel kaza veya afet anında birbirleriyle kesintisiz haberleşebiliyor. Sistem 99 depreminde de aktif bir şekilde kullanıldı. Fakat projenin artık günümüz koşullarına uygun olarak revize edilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyordu. Valiliğiniz tarafından hazırlanan İl Risk Azaltma Planı’nda da (İRAP) bu sorumluluk Odamıza verildi. Şu ana kadar sisteme dahil olmak isteyen yeni firma taleplerini topladık. Bundan sonraki süreçte telsiz ağı altyapını tamamlamayı ve sistemi devreye almayı planlıyoruz.
TALEPLERİNİ SIRALADI
Söz konusu sürecin başlatılabilmesi için sizlerin de desteklerine ihtiyacımız var. Telsiz sistemine giriş için bir zorunluluk olmadığından firma başvuruları çekimser olarak ilerliyor. Firma sayısının artması için Valiliğimiz tarafından firmalarımıza teşvik edici resmi yazıların gönderilmesini veya geçmişte olduğu gibi bir genelgenin yayınlanmasını talep ediyoruz. Sistem işler hale geldiğinde ise, sistemin eskiden olduğu gibi AFAD İl Müdürlüğü’nün yürütücülüğünde devreye alınması ve periyodik çağrıların AFAD İl Müdürlüğü tarafından yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi
Ekonomi
Yayınlanma: 21 Ağustos 2024 - 11:38
Güncelleme: 21 Ağustos 2024 - 11:59
Üretim Kocaeli'de, vergi başka ile ödeniyor!
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ağustos ayı meclis toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “İlimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 795 firmamız bulunduğunu tespit ettik. Vergilerin üretim yapılan ilde ödenmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Ekonomi
21 Ağustos 2024 - 11:38
Güncelleme: 21 Ağustos 2024 - 11:59