BIST9.955,30 %-0.2
USD35.5854%0,39
EURO36,7355 %0.90
ALTIN3.099,71 %0.58

Tezel’den öksürüğe karşı bitki çayı önerisi

Her ne kadar havalar mevsim normallerinin dışında olsa da kış aylarını yaşıyoruz. Baharatlar ve şifalı otlarla yapılan karışımlar kış aylarını yaşadığımız bu süreçte, soğuk algınlığını önlemek konusunda öne çıkıyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2025 13:16
Abone OlGoogle News

Bu alanda “Aktarlar” önerdikleri sıcak içeceklerle halkın vücudunu dirençli hale getirmeye önemli katkı sunuyor. Bu çerçevede İzmit Kapanönü Çarşısı’nda Osmanlı Baharat’ın işletmecisi Nurettin Tezel bu hafta yaşanan öksürük vakalarıyla ilgili öneride bulundu.

TEZEL: ÖKSÜRÜĞE DİKKAT

Kapanönü Çarşısı’nda Osmanlı Baharat’ın işletmecisi Nurettin Tezel, “Merhaba değerli Mavi Kocaeli Takipçileri son günlerde bayağı yaygın olan öksürük vakaları için bu hafta siz değerli okuyuculara öksürükle ilgili şifalı bitkileri tariflerini ve nasıl kullanacağımız hakkında bilgilendirme yapacağım. Öncelikle 3 haftadan uzun süren öksürük vakaları ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeksizin hekime başvurmanızı tavsiye ediyor, daha basit öksürük vakalarında ise bitki çayları ile olumlu sonuçlar alabiliriz önerisinde bulunuyorum” dedi.

BİTKİLERİ SIRALAYALIM

-IHLAMUR

-ZENCEFİL

-ADAÇAYI

-MEYAN KÖKÜ

-EBEGÜMECİ

-SIĞIR KUYRUĞU

-MERCAN KÖŞK

-HATMİ ÇİÇEĞİ

IHLAMUR

Ülkemizde en sevilen bitki çaylarından biri olan ıhlamur çayının tüketimi kış döneminde bayağı artmaktadır. Vücut direncini yükselten, ağrıları azaltan, iltihapları önleyen ıhlamur çayı soğuk algınlığı nezle veya grip nedeniyle oluşan balgamsız kuru öksürükler için oldukça etkilidir. Üst solunum yollarında biriken bakteri ve mikropların vücuttan atılmasını sağlayan ıhlamur çayını yalnızca hasta olduğunuz zamanlarda değil günlük tüketim için de değerlendirebilirsiniz. Öksürüğe iyi gelen ıhlamur nefesi açar, kan basıncını dengeler, çarpıntıyı azaltır. Sinirleri yatıştırır, endişe ve kaygıları giderir. Migrene iyi gelir, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

 

ZENCEFİL

Öksürüğe iyi gelen zencefil çayının en önemli özelliği vücut direncini artırmasıdır. Özellikle de mevsim geçişlerinde ve kış aylarında oluşan balgamsız kuru öksürüklere iyi gelen zencefil çayı iltihap ve bakterilere karşı vücudumuzun doğal savunma mekanizmalarını harekete geçirmek gibi bir özelliğe sahiptir. Zencefil çayı ayrıca, kan basıncının düzene girmesine yardımcı olur, ateşi düşürür ve baş ağrılarına iyi gelir, mide bulantısını yatıştırır.

 

ADA ÇAYI

Ada çayının ateşi düşürmek ve öksürüğü kesmek için kullanımı bayağı eski tarihlere dayanıyor. Üstelik ada çayının faydaları ve iyileştirici etkisi zamanla o kadar abartılmış ki bu güzel kokulu bitkiye “ölümsüzlük otu” ismi verilmiş. Doğal antibiyotiklerden biri olan ada çayı boğazları yumuşatmakta ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelmekte. Kuru öksürüğü kısa sürede kestiği bilinmekte. Ada çayı ayrıca, strese iyi gelir sakinleştirir, ateşi düşürür terlemeyi azaltır ve iltihap söktürür. Tansiyon hastalarının hekimlerine danışarak kullanmasını öneririm ayrıca negatif enerjiye nazara karşı tütsüsünü yapabilirsiniz.

 

MEYAN KÖKÜ

Boğaz tahrişini azaltan meyan kökü aynı zamanda balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olan bitki enfeksiyon nedeniyle yaşanan öksürüğün tedavisinde kullanılabilir.

 

EBEGÜMECİ

Özellikle balgamlı öksürük için son derece etkilidir. Ayrıca göz kuruluğunun tedavisinde ve ödemin giderilmesinde kullanılabilir, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışması için ebegümeci çayı tüketebilirsiniz.

 

SIĞIR KUYRUĞU

Balgam sökücü özelliği bulunmaktadır. Öksürük bronşit ve göğsü yumuşatmaya yardımcı olur. Ses kısıklığına iyi gelir, mide üşütmesine karşı faydalıdır.

 

MERCAN KÖŞK

Mercan köşk üşütmeden kaynaklı göğüs ağrılarını giderir, iltihap sökücü olarak kullanılır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı çok etkilidir. Kuru öksürük şikayetlerinde kullanılabilir. Emziren annelerin sütünü artırır, idrar ve gaz söktürücü özelliği vardır

 

HATMİ ÇİÇEĞİ

Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Bağışıklığı artırır. Cilt tahrişini azaltır ve yara iyileşmesini hızlandırır. İdrar söktürücüdür. Ağrı kesici ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Kabızlık, mide ekşimesi ve ülseri gibi mide sorunlarını yatıştırır. Karaciğer ve kalp sağlığını destekler. (Hamilelerin kullanması uygun değildir)

 

BİTKİ ÇAYININ YAPILIŞI

Aslında öksürük için yüzlerce bitki var ama hepimizin bildiği kolayca elde edebileceğimiz bitkilerin bazılarından bahsettik. Şimdi tariflerini yapalım. Yukarıda bahsettiğimiz bitkileri tek tek kullanabileceğiniz gibi karışım olarak kullanabilirsiniz.

KAYNATARAK VE DEMLEYEREK TÜKETİN

Bitkilerin tamamı demleme yöntemiyle tüketilmelidir. Meyan Kökü Zencefil Tarçın Havlican Zerdeçal gibi kök bitkiler kaynatılarak tüketilmelidir. Bir su bardağı kaynar suya bir tutam içeceğimiz bitkiyi atıp 10 dakika demledikten sonra tüketebiliriz. Kök cinsi bitkileri yaklaşık 5 dakika kaynatıp süzdükten sonra içebiliriz.

Haftaya görüşmek ümidiyle hoşçakalın sağlıkla kalın iyi okumalar.

 
 

Hatice Hünerel
Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde mavikocaeli.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan mavikocaeli.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar