Sahurda bunu tüketin susuz ve aç kalmayın!
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, chia tohumunun su tutma kapasitesinin yüksek olduğunu belirterek, özellikle Ramazan ayında sahurda tüketildiğinde susuzluk ve tokluk hissi oluşturduğunu vurguladı.

Güney Amerika kökenli chia bitkisi, diyetlerde çiğ olarak chia filizleri ve tohumları salatalara eklenerek veya içeceklere karıştırılarak tüketilmektedir. Son dönemlerde bunların yanı sıra kek, atıştırmalık, ekmek ve kurabiyeler gibi gıdaların içerisine de eklenerek kullanılmaya başlanan chia tohumları, kendi ağırlığının 27 katına kadar su tutma kapasitesine sahiptir. Vücutta su tutma becerisiyle bilinen chia tohumu, özellikle Ramazan aylarında, susuzluğa karşı etkili bir çözüm olarak ön plana çıkmaktadır. Chia tohumu, sahurda yoğurt veya süte karıştırıldığında, midede jel kıvamına gelerek su emilimini yavaşlatmakta ve uzun süreli tokluk hissi sağlamaktadır.
Chia tohumu hakkında açıklamalarda bulunan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, chia bitkisinin Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilmediğini ancak marketlerde bulunabileceğini dile getirerek, "Bu tohum, hem tok tutması hem de kendi ağırlığının 27 katı kadar su tutabilmesi sayesinde midede nemli bir ortam oluşturarak vücudun su kaybını azaltıyor. Oruç tutmak isteyen ama sağlık sorunları nedeniyle zorluk yaşayan kişiler için destekleyici bir seçenek olabilir" dedi.