Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bugün sabah saatlerinde Başiskele'de Kiraz Dere uzantısında bulunan Servetiye Alabalık Çiftliği’nin önünde Balık Salma Töreni gerçekleştirdi. 8 bin kırmızı benekli yarvru alabalığın anavatanlarıyla buluşturulduğu etkinlikte orman içi sulardaki tabii alabalık popülasyonlarının çoğaltılması, bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynakların korunması, tabii türler hakkında farkındalığın arttırılması ve biyolojik çeşitliliğinin korunarak sürdürülebilir olması hedeflendi.
6 YIL DEVAM EDECEK
Programın açılış konuşmasını yapan Bolu Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Gözler, “Popülasyon azalmakta, bunları desteklemek amacıyla burdan almış olduğumuz yavrular salınım noktasına geldi. Popülasyonumuzu arttıracağız. Burada 6 yıl boyunca bu çalışmamızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
ESKI ZENGİNLİĞE KAVUŞTURULACAK
Söz alan Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, "Çocukluğumun geçtiği bu derelerde zamanında popülasyon o kadar çoktu ki. Hep beraber yaptığımız bir hatayla kontrolsüz avlanmayla buna sebep olduk. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile hep birlikte burada yaşayanlar olarak yapacağımız çalışmalarla buradaki alabalık popülasyonunu geçmişteki zengin günlere dönüştürürür diye umuyorum" dedi.
GELECEK NESİLLERE SÜRDÜRÜLEBİLİR BIR GELECEK
Ardından konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "Aslında çok güzel bir şehirde yaşıyoruz. Bu güzelliği kaybetmeden bunun devamını sağlamak ve gelecek nesillere emanet etmek. Bu sorumluluğu yüreğinizde hissettiğinizde bambaşka bir taraftan bakıyorsunuz. İçerisinde yaşadığımız bu çevreyi yaşanılabilir bir şekilde bırakmak, gelecek nesillere kirli bir dünya bırakmayalım diye elimizden geleni yapmaya gayret etmeyi gerektirir.
PARA YENİLMİYOR
Eşyayı bozmamak gerek. Biz evrenle uyum içinde yaşaması gereken insanlardan ibaretiz. Biz bu dünyanın sahibi değiliz, hakimi değiliz. Bu dengeye uyum sağlamamız lazım. Dünyadaki dengeyi bozan tek tür insanlar aslında. Avrupalılar Amerika'yı keşfettiğimde tertemiz verimli arazileri fethetti. Oranın yerlileri vahşi batılılara dedi ki yapmayın etmeyin. Deredeki son balık tükendiğinde paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacaksınız.
TOPYEKÜN BİR MESELE
Bir kardeşim plastik şişeden su içiyor. O plastiği doğaya attığında 100 yıl yok olmuyor. Bunu geri dönüştürmem lazım şuuruyla yaşaması gerekiyor. Elinize sildiğiniz peçete, karalama yaptığınız kağıt... Bu tam bir evrenle uyum bilinci. Mesela balıkçılar balık tutarken, ben bu balığı böyle tutarsam benim torunlarım tutamaz diye düşünmesi gerekiyor. Simdi balıkları denize bırakacağız. Ama hemen aşağıda birisi kanalizasyonlu dereye giderse ne olacak. Demek ki bu topyekûn bir şey. Şimdi Romanya'dan Bulgaristan'dan denizi pisliettiklerinde orada mı kalıyor pislik. Demek ki bu sadece bir şehrin, bölgenin, ülkenin meselesi değil. Hep birlikte hareket etmeliyiz.
BİRİ TEMİZLİYOR BİRİ KİRLETİYOR
Bu yaptığımız küçük bir çaba. Koskoca denizin içine balık bırakmak gibi bir çabanın içindeyiz değil mi ama aslında çok kıymetli olan doğadan aldığımızı doğaya vermek, yeni bir yaşam alanını tesis etmek gayreti gibi görünsün. Tek başımıza yaptıklarımız bir fayda etmiyor. Dünyanın birlikte hareket etmesi gerekiyor. Yeni normalin öncekinden farkı bu. Artık insanlar tek başına hareket ederek dünyanın içinde olduğu krizden çıkamaz. Bir taraftan suyu temizlemeye çalışırken bir taraftan umarsızca deterjanları lavaboya dökenler, acımasızca atıkları denize atanlar.. Biz bir yandan temizliyoruz bir yandan da birisi bilinçsizce orayı yok ediyor" ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi
Gündem
Yayınlanma: 03 Eylül 2024 - 12:39
Kocaeli'de alabalık popülasyonu artacak!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Servetiye Alabalık Çiftliği'nde dereye 8 bin yavru kırmızı benekli alabalık salma etkinliği gerçekleştirdi.
Gündem
03 Eylül 2024 - 12:39