Pandemide üçüncü dalgayı yaşayan ve salgını kontrol etmekte zorlanan Türkiye'de, açlık ve hastalık ikilemine zorlanan çalışan kesim, 1 Mayıs İşçi Bayramı'na maddi ve yaşam koşullarındaki ağır kayıplarla girdi.
Bir yılı aşkın süredir maddi desteklerden büyük oranda yararlanamayan çalışan kesimin gelirleri erirken, ekonomik krizin ve hayat pahalılığının da etkisiyle işçiler “ucuz” beslenmeye yöneldi. Pandemi boyunca çalışanların yüzde 63'ünün çalışma biçimi değişirken, gelirleri eriyen işçiler ise başta beslenme olmak üzere pek çok alandaki giderlerini yeniden şekillendirdi.
YÜZDE 75'İ ZORDA
İşçilerin yüzde 36'sı pandemi ile birlikte ücretinde azalma olduğunu açıklarken, yüzde 40'ı ise bu dönemde daha ucuz besinlere yöneldiğini belirtti. Her anlamda tarihin en zorlu 1 Mayıs'larından birini kutlayan çalışanlar, hem maddi hem de sosyal haklarında büyük bir kayıpla karşı karşıya.
Kapanma kararları ile pandemi etkisi altında kutlanacak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesinde, işçilerin karşı karşıya kaldıkları tabloya Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından yapılan araştırma ışık tuttu. Araştırmaya göre, işçilerin yüzde 25'i Covid-19 nedeniyle ekonomik zorluk yaşamadığını ve/veya gelirinin arttığını belirtirken, yüzde 75'i ekonomik zorluk yaşadığını açıkladı. İşçilerin yüzde 63'ü ise geliri kesilirse 1 aydan az süreyle geçinebilecek durumda yani birikimi yok. 1-3 ay arası geçinebileceğini belirten işçilerin oranı ise sadece yüzde 29.
Ekonomi
01 Mayıs 2021 - 09:15
Her 3 işçiden 1'i gelirini kaybetti
Salgının ağır yükünü çeken emekçiler, bu yıl da 1 Mayıs’a ağır kayıplarla giriyor. İşçilerin yüzde 75’i ekonomik darboğazda olduğunu açıklarken, %40’ı ucuz gıdaya yöneldi.
Ekonomi
01 Mayıs 2021 - 09:15