HDP’li Gergerlioğlu’nun vekilliği düşecek!
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki yargı kararına ilişkin, “Gergerlioğlu’nun yargı kararı henüz Meclis’e ulaşmadı. Geldikten sonra usulüne uygun Meclis’te işlem yapılacak. Anayasaya göre bireysel başvurunun sonucunu beklemek mecburiyeti yok” dedi.
Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2021 16:47

‘GERGERLİOĞLU’NUN YARGI KARARI GELMEDİ’
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şentop, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasının onanması ile ilgili, “Gergerlioğlu’nun yargı kararı henüz Meclis’e ulaşmadı. Bunun ulaşması için mahkemeden usulüne uygun olarak gelmesi gerekiyor. Ondan sonra bir değerlendirme yapılacaktır. Geldikten sonra usulüne uygun Meclis’te işlem yapılacak” dedi.
‘AYM SÜRECİNİN DOĞRUDAN ETKİSİ YOK’
Şentop, Gergerlioğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvurunun beklenip beklenmeyeceğine ilişkin, “Malumunuz Anayasa’da ‘kesin hükmün genel kurula bildirilmesiyle milletvekilliği düşer’ diyor. AYM süreci hükmün kesinleşmesini engelleyen bir durum değil. Bu tartışmaları daha önce de yaşadık. AYM’deki bireysel başvurunun doğrudan bir etkisi, kesin hükmü yok. Nitekim AYM, iki karar verdi. İkinci kararda daha vurgulu bir şekilde yerel mahkemeden kesin hükmün ortadan kaldırılmasını istiyor. Kesin hükmü kaldırma yetkisi AYM’de olsa bunu İstanbul’daki 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden istemez. Yapılması gerekenler listesinde 4 hususta adım atılması gerektiği yazılmış. Birisi de ‘kesin hükmün kaldırılması’ diyor. Demek ki AYM bireysel başvuruda bunu kaldıramıyor. Bunu kaldırma yetkisi adli yargı içerisinde mahkemelere ait. Dolayısıyla Anayasaya göre bireysel başvurunun sonucunu beklemek mecburiyeti yok” ifadelerini kullandı.
‘YETKİ KARMA KOMİSYONDA’
Şentop, HDP’li milletvekillerinin fezlekelerine ilişkin soru üzerine de “Karma komisyondaki fezlekeler yeni gitmedi, uzun zamandır var, her dönem olmuştur. Bu dönem biraz sayıca fazla; hem de içerdikleri, suç ithamları, kategoriler bakımından da biraz üzüntü verici bir tablo var. Ama bu konuda bir şey yapılıp yapılmayacağı konusunda benim bir yetkim yok. Yetki karma komisyonda” değerlendirmesinde bulundu.
0 Yorumlar
Bu habere henüz yorum yapılmadı.
İlk yorum yazan siz olun!
İlk yorum yazan siz olun!