GEÇMİŞ ZAMAN AVRUPASINDA VE GÜNÜMÜZDE SALGIN HASTALIKLARA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER
Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2021 12:43
Geçmiş zamanlarda Avrupa’nın bir kabusu haline gelen Veba salgınının önlenmesi için yapılan uygulamalara isterseniz bir göz atalım. 1348 yılında Venedik’te Kara ölüm (Veba) hastalığı ile mücadele etmek için bir konsey oluşturmuştu. Bir günde 600 kişinin vebadan ölmesi üzerine Konsey karantina konusunda bir dizi önlem almıştır. Bu önlemlerden biri ise; karantina kurallarına göre hastalık taşıyan gemiler, içinde bulunan insanlar ve mallarla birlikte 40 gün boyunca bir adada kalacaktır. Alınan bu kurallara uymayanlar hakkında ölüm cezası verilmiştir.
Milano şehrinde yapılacak olan dini törenler, şenlikler vs. gibi toplu olarak yapılan tüm etkinlikler yasaklanmış olup insanlar evlerine hapsedilmiştir. Bunu örnek alan bir çok Avrupa ülkesi veba evleri açarak hastalığa yakalananları bu evlerde 40 ila 80 gün arasında tecrit etmekteydi.
Günümüzde koronavirüs pandemisi ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı tarafından birçok genelge çıkartılarak toplumun bu kurallara uyması sağlanmıştır genel olarak bu kurallara bakacak olursak; her bireyin maske takması, sokağa çıkma yasakları, toplu etkinliklerin yasaklanması, pazar ve iş yerlerinde alınması gereken önlemler vs. alınan bu kurallara uymayanlar için 5326 sayılı kabahatler kanununun 32. Maddesi gereği emre aykırı davranıştan idari para cezası, 1593 sayılı Umumu Hıfzıssıhha Kanununun 282.md. si gereği para cezası verilebilmektedir. Karantina tedbirlerine uymayanlar hakkında ise Türk Ceza Kanunu Md.195 gereği 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.
Salgın hastalıkla mücadele etmek için devletin almış olduğu tüm kurallara uymak bir vatandaş görevi ve sorumluluğudur. Sadece kendimizi değil toplumun sağlığını düşünmek için bilinçli olmamız olmazsa olmaz kurallarımızdan biri olmalıdır. Kalın sağlıcakla
İlker AKIN
0 Yorumlar
Bu habere henüz yorum yapılmadı.
İlk yorum yazan siz olun!
İlk yorum yazan siz olun!