Reklam
BIST9.521,04%1,08
USD33.9045%37.5
EURO37,5584%44.4
ALTIN2.785,09%1.47

Fahiş kira artışlarına sınırlama geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı yeni düzenlemeye göre, artık tüm kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılacak. Bu yenilik, kira piyasasında şeffaflığın artırılması ve kayıt dışı işlemlerin önlenmesi amacıyla hayata geçirildi. Peki bu düzenleme nasıl olacak? Ev sahipleri ve kiracılar nelere dikkat etmeli?

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2024 17:00
Abone OlGoogle News

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira kontratı uygulamasının önemine vurgu yaptı. Bakanlık verilerine göre, 2023 yılında sadece 1,8 milyon ev sahibinin beyanname verdiği, buna karşın yaklaşık 3,7 milyon ev sahibinin beyanname vermediği belirtildi. Bu durum, kira piyasasında ciddi bir şeffaflık eksikliğini ortaya koyuyor.

Merkezi Kira Takip Sistemiyle Şeffaflık Sağlanacak

Prof. Dr. Tanrıvermiş, Merkezi Kira Takip Sistemi sayesinde kira sözleşmelerinin kayıt altına alınacağını ve bu sayede kiralama süreçlerinde yaşanan anlaşmazlıkların çözümünün kolaylaşacağını belirtti. Ayrıca, bu sistemin, yerleşim yerlerindeki kiralık konut ve iş yerlerinin daha kolay incelenmesini sağlayarak, fahiş kira artışlarının tespit edilmesini hızlandıracağını söyledi. Böylece, kira ve aidat gibi piyasa verilerinin daha doğru bir şekilde elde edilmesi ve gayrimenkul gelirlerinin daha rasyonel bir şekilde vergilendirilmesi ile vergi gelirlerinde artış sağlanması hedefleniyor.

e-Kira Kontratı Kullanımı

Dijitalleşen kira sözleşmelerinin, gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getireceğini belirten Tanrıvermiş, kiracı ve ev sahibi arasındaki sözleşmenin, ev sahibi veya yetkilendirdiği gayrimenkul danışmanı tarafından e-Devlet üzerinden internet tapu bağlantısı kullanılarak yapılacağını kaydetti. Kiracı ve kefillerin de elektronik imza ile sözleşmeyi onaylayabileceğini ekledi.

Bu uygulamanın tam anlamıyla hayata geçebilmesi için mevzuatta bazı yeni düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çeken Tanrıvermiş, özellikle depozito gibi konuların da sözleşmelere eklenmesi gerektiğini vurguladı.

Piyasa Bilgisi ve Güncel Takip

Geçiş sürecinde konut cins değişikliği yapılması gerektiğini belirten Tanrıvermiş, bu değişikliği henüz yapmamış olan yaklaşık 7 milyon konutun süreci zorlaştırabileceğine işaret etti. e-Devlet sistemi üzerinden kira bedellerinin izlenmesi, kiracılar ve ev sahipleri için piyasa koşulları hakkında güncel bilgi sağlayacak. Bu sistem, aşırı kira artışlarını tespit ederek gerekli müdahalelerin yapılmasına olanak tanıyacak.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde mavikocaeli.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan mavikocaeli.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar