BIST10.357,16%0.25
USD40.1753%0,22
EURO47,0375 %0.08
ALTIN4.338,17 %1.27

Dolarda sert düşüş

ABD'de Mayıs 2020'de yüzde 0,1, Nisan 2021'de yüzde 4,2 olan tüketici enflasyonu Mayıs 2021'de yüzde 5'e yükseldi. ABD enflasyonundaki artış Türkiye için de riskli ancak Biden-Erdoğan görüşmesine dair olumlu beklentilerle dolar/TL'de bugün düşüş yüzde 1'i aştı.

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2021 16:14
Abone OlGoogle News

Mayıs 2020’de yüzde 0,1 olan ABD’de yıllık tüketici enflasyonu Mayıs 2021’de yüzde 5,0’e yükseldi. Böylece Ağustos 2008 sonrasında oran ilk kez yüzde 5 seviyesini gördü.

Nisanda yüzde 4,2’e yükselen oranın, mayısta yükselişe devam etmesi bekleniyordu ancak açıklanan rakam yüzde 4,7 olan beklentilerin üzerinde oldu.

ABD’de enflasyonun artması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal sıkılaşma takvimini öne çekmesi açısından büyük önem taşıyor. Fed’in parasal sıkılaşması ise, Türkiye gibi yüksek döviz cinsi borcu olan gelişmekte olan ülkeler açısından risk teşkil ediyor.

DOLAR/TL’DE DÜŞÜŞ

ABD’de enflasyon artışı, Türkiye gibi gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında değer kaybı baskısı yaratıyor ancak bugün dolar/TL’de sert düşüş görüldü.

Güne 8,59’da başlayan dolar/TL’de 8,47 seviyeleri görüldü. Uzmanlar, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 14 Haziran’da yapılacak görüşmenin olumlu geçeceğine dair beklentilerin kurda düşüşte etkili olduğunu belirtiyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde mavikocaeli.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan mavikocaeli.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
Bu habere henüz yorum yapılmadı.
İlk yorum yazan siz olun!