Bekaert'te zam talebi belli oldu
Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Bekaert fabrikasında çalışan yaklaşık 1000 işçi için ilk 6 ay yüzde 127 oranında zam talep etti.
İşverenin tek çatı altında birleştirdiği Bekaert'te, öncesinde İzmit fabrikasında örgütlü olan Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetkisi Öz Çelik-İş Sendikası’nın üye sayısının fazla olması nedeniyle düştü. Yetki tespitine itiraz eden Birleşik Metal-İş Sendikasının mahkemesi ise 4 Eylül'de gerçekleşecek. Yetki düşüşünü hukuki bulmayan Sendika, bugün fabrika önünde gerçekleştirdiği açıklama ile yaklaşık 1000 işçi için ilk 6 ay yüzde 127 oranında zam talep etti.
EYT'Lİ İŞÇİLER İÇİN ÖNEMLİ ADIM
İşçilerden oluşan kalabalığa açıklamalarda bulunan Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubesi Başkanı Telat Çelik, işvereni sözleşme masasına davet ederek hazırladıkları taslağın detaylarını açıkladı. Çelik "Birleşik Metalik Sendikası olarak toplu sözleşme süreçlerini üye arkadaşlarımızdan oluşturduğumuz toplu sözleşme komitemizle hazırlıyoruz. İki yıllık bir toplu sözleşme süreci 1 Eylül 2024 ve 31 Ağustos 2026 sürecini kapsayan altışar aylık zamlar dilimi şeklinde dönemleri belirleyen bir toplu sözleşme taslağı hazırladık. EYT'li arkadaşlarımızın işe giriş ücretleri mevcut saat ücretleri düşük kaldı. Bu saat ücretlerini mevcut saat ücretine çekilmesini istiyoruz. İlk 6 ay saat ücretine yüzde 50 zam ve üzerine 105 lira ek zam istiyoruz.
SOSYAL HAKLARI İKİYE AYIRDILAR
Bu dönem toplu sözleşmemizde var olan sosyal hakları iki ayrı bölüme ayırdık. Her ay almış olduğumuz sosyal haklar ve daha ete kemiğe bürünmüş daha çok işçi arkadaşlarımızın ilgilendiği sosyal haklar olarak onları var olan enflasyon haricinde oturup tek tek belirledik. Ramazan bayramı net 15 bin, kurban bayramı net 20 bin lira olmasını isteyeceğiz. Gece vardiyasına yüzde 20 zam istiyoruz. Prosesse olduğu gibi bakım bölümlerine de yüzde 8 zam istiyoruz. Aylık primler 2 bin 500 lira olsun istiyoruz. Yıllık izinlere çalışma sürelerine göre yükseltilmesini istiyoruz. Yıllık izinlerin net kullanılması için şubat ayından itibaren takvimin açıklanmasını istiyoruz. Yıllık izin en az 5 gün olacak. İzin yardımını 15 bin lira olmasını istiyoruz. Yakacak yardımı 3 bin 500, evlenme yardımı 20 bin lira, doğum yardımı 13 bin 500 şiara çıkartılmasını istiyoruz. Çocuk yardımı 400 lira olmasını istiyoruz. Ayrıca öğrenim yardımı ilkokula devam eden öğrenciye için 5 bin 725 lira, ortaokul için 6 bin 360 lira, lise için 7 bin 950 lira, üniversite için ise 11 bin 125 lira talep ettik. Mazeret izni 2 gün olmasını istiyoruz. Ayakkabı yardımı 8 bin 500 lira olarak talep ediyoruz.
ARTIK YAN GELİP YATMAK YOK
Hazırladığımız taslağı önümüzdeki hafta noter aracılığı ile işverene göndereceğiz. İşverenin bizimle müzakere edip etmeyeceği o oz aman ortaya çıkacak bir mesele. Müzakere ederse seçilecek yol var, müzakere etmezse seçilecek yol var. MESS ile şu anda devam eden bir görüşme var. Bizim Bekaert'te hazırladığımız taslağımız da MESS ile neredeyse aynı. Bekaert için hazırlanan taslak için geçmişte ne yapıldıysa bu dönemde aynısın yapacağız. Bu dönem ki toplu sözleşme farklı olacak. Bugüne kadar Bekaert işçisinin sırtına binerek yol alanlar er ya da geç bertaraf olacak. Biz herkesin bu mücadeleye destek vermesini istiyoruz. Bu fabrikada çalışan tüm işçileri ekmeğini büyütmek adıma yanımızda durmasını istiyoruz. burası muz cumhuriyeti değil anayasa ve yasaları var. Biz hakkımız olanı söke söke onlardan almasını biliriz. Ekmek mücadelesini birkaç kisinin konforu bozulacak diye bırakacak değiliz. Tarih not alıyor. Artık yan gelip yatmak yok" ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi