14 Eylül 2026 12:24
Marmara için yeni deprem uyarısı! Sakın göz ardı etmeyin
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, 2025 yılında Marmara Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem üzerinden dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.
Osman Bektaş, depremin ilerleyiş şeklinin Marmara’daki fayların tek parça halinde büyük bir deprem üretmesi yönündeki görüşlerin yeniden ele alınmasını gerektirebileceğini belirtti. Bektaş, Erdik ve Temblor’un 2025 tarihli çalışmasına atıfta bulunarak, 6,2 büyüklüğündeki depremin Kumburgaz Çukuru’nun batı sırtında başladığını, çukur boyunca ilerleyerek doğu sırtında sona erdiğini aktardı.
FAYIN İLERLEMESİ
Bektaş’a göre Marmara Denizi’nin altındaki havza ve sırt sistemi, depremlerin nasıl ilerlediğinde önemli bir rol oynuyor olabilir. Güçlü sırtların gerilimi biriktirerek kırılmayı başlatabileceğini belirten Bektaş, çukur bölgelerinde ise farklı bir mekanizmanın devreye girebileceğini ifade etti. Bektaş, gaz ve sıcak akışkanların yoğun olduğu bazı bölgelerde fayın ani şekilde kırılmak yerine yavaş hareket edebileceğini, yani “sürünme” davranışı gösterebileceğini söyledi. Bu durumun fay üzerindeki kırılmanın ilerlemesini sınırlayabileceğini belirten Bektaş, 6,2 büyüklüğündeki depremin ortaya koyduğu modelin Marmara için uzun süredir konuşulan senaryoların yeniden değerlendirilmesini gerektirdiğini vurguladı. Bektaş, tek parça halinde 7 büyüklüğünde deprem üretileceği varsayımının yeniden sorgulanması gerektiğini ifade etti.