BIST10.104,85%-0.0
USD35.6719%0,06
EURO37,4493 %0.74
ALTIN3.178,91 %0.75

Aile hekimleri yine iş bırakıyor

Aile hekimleri yarın başlayıp 10 Ocak’ta tamamlanmak üzere üçüncü kez iş bırakacaklar. Aile Sağlığı Merkezleri'ndeki hekimlere destek olmak içinde, 8 Ocak tarihinde Genel Hastaneler ve Üniversite Hastaneleri'nde görevli hekim ve sağlık emekçileri de iş bırakacak.

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2025 13:53
Abone OlGoogle News

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne tepki göstererek, Kasım ve Aralık ayında iş bırakma eylemi gerçekleştiren aile hekimleri, sağlık çalışanları ve ebeler, bu kez yarın başlayıp 10 Ocak 2025 tarihine kadar devam edecek iş bırakma eylemi gerçekleştirecekler.

YARIN BAŞLIYOR

Kasım ve Aralık aylarında, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri, sağlık çalışanları ve ebeler, (6-10 Ocak 2025’te) yeniden iş bırakacak. İkinci ve üçüncü basamak hastanelerdeki hekim ve sağlık çalışanları da, dayanışma, meslek onuru ve halk sağlığı için 8 Ocak’ta grevde olacak. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası’nın da aralarında yer aldığı sağlık meslek örgütleri konuya ilişkin ortak açıklama yaptı.

TALEPLER SIRALANDI

Açıklamada sağlık emekçilerinin talepleri şu şekilde sıralandı:

-Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalı.

-Halka nitelikli bir sağlık hizmeti sunulabilmesi için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalı.

-Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdam kabul edilmiyor. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmeli. Aile sağlığı çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalı.

-Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve  sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmeli.

-Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı.

Haber Merkezi
Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde mavikocaeli.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan mavikocaeli.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar