10 Ağustos 2026 23:24
Yılda sadece 1,5 ay çalışıyorlar! Saatte 6 bin TL kazanıyorlar
Ordu’da fındık hasadının başlamasıyla birlikte üreticilerin bahçelerdeki yoğun mesaisi devam ederken, hasat edilen fındıkların patoza verilmesi için çalışan ekipler de sezonun zorlu temposuna girdi.
Yaklaşık 1,5 ay süren fındık sezonunda gece gündüz demeden çalışan patozcular, üreticilerin ürünlerini zamanında işleyebilmek için yoğun bir çalışma yürütüyor. Zorlu hava koşulları, toz ve artan maliyetlere rağmen ekipler, hasat döneminin tamamlanması için sahadaki çalışmalarını sürdürüyor.
GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORLAR
Yaklaşık 28 yıldır patozculuk yapan Mustafa Durmuş, sezon boyunca çalışma saatlerinin ürün yoğunluğu ve hava şartlarına göre değiştiğini belirtti.
Özellikle işlerin yoğun olduğu dönemlerde çalışmaların gece saatlerine kadar sürdüğünü ifade eden Durmuş, ekiplerin zaman zaman sabaha kadar mesai yaptığını söyledi.
Durmuş, sahil kesiminde yaklaşık 20 gün çalıştıklarını, ardından orta ve yüksek rakımlı mahallelerdeki üreticilerin taleplerine cevap verdiklerini aktardı.
TOZUN VE UYKUSUZLUĞUN İÇİNDE MESAİ
Fındık sezonunun kendileri açısından kısa ancak oldukça yoğun geçtiğini belirten Durmuş, yaklaşık 1,5 aylık dönemde büyük bir tempoyla çalıştıklarını dile getirdi.
Durmuş, “Toplamda 1,5 aya yakın yoğun bir mesaimiz oluyor. Yeri geliyor sabaha kadar uykusuz ve toz içerisinde çalışıyoruz. Buna rağmen üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Bu yıl patoz saatlik ücretimiz 6 bin lira.” dedi.
SAATLİK PAT0Z ÜCRETİ 6 BİN LİRAYA ÇIKTI
Bu sezon patoz hizmetinin saatlik ücretinin 6 bin lira olduğu belirtildi. Patozcular, akaryakıt, makine bakımı ve işçilik giderlerindeki yükselişin hizmet bedellerine de yansıdığını ifade etti.
Üreticilerin hasat sürecini aksatmadan tamamlayabilmesi için yoğun bir programla çalışan ekipler, günün büyük bölümünü fındık bahçelerinde geçiriyor.
ÜRETİCİLERİN TALEPLERİNE YETİŞMEYE ÇALIŞIYORLAR
Hasat döneminde iş yükünün önemli ölçüde arttığını belirten patozcular, üreticilerden gelen talepleri karşılayabilmek için çalışma saatlerini uzatıyor.
Bölgedeki farklı mahallelere giderek hizmet veren ekipler, yaklaşık 1,5 aylık sezon boyunca yoğun bir tempoda çalışmayı sürdürüyor.
SEZONUN BEREKETLİ GEÇMESİNİ DİLEDİ
Patoz sahibi Selahattin Bol da fındık sezonunun kendileri açısından oldukça yoğun geçtiğini belirterek, çalışma koşullarının zaman zaman yorucu olduğunu söyledi.
Bol, ekiplerin hasadın sorunsuz şekilde tamamlanması için sezon boyunca özveriyle çalışacağını ifade ederek, fındık sezonunun tüm üreticiler açısından bereketli geçmesini temenni etti.