22 Ekim 2026 13:41
Yeni virüs vakası! Ölüm haberi geldi
Fransa’da daha önce insanlarda görüldüğü belgelenmeyen Shamonda virüsü, ilk kez bir hastada tespit edildi. Lyon kentinde bulunan Hospices Civils de Lyon’da tedavi gören hastanın, ağır bağışıklık yetmezliği bulunduğu ve ekim ayının başında hayatını kaybettiği bildirildi.
Fransa Sağlık Bakanlığı, vakaya ilişkin klinik, biyolojik ve epidemiyolojik incelemelerin sürdüğünü açıkladı. Yetkililer, virüsün insanlarda görülmesinin daha önce belgelenmediğini, ancak Shamonda virüsünün Afrika ve Asya’da uzun yıllardır hayvanlarda tespit edildiğini belirtti. Özellikle sığırları etkileyen Shamonda virüsünün, enfekte sivrisineklerin ısırması yoluyla bulaşabildiği biliniyor. Daha önce hayvanlarda görülen virüsün bir insanda tespit edilmesi, vakaya ilişkin araştırmaları gündeme getirdi.
GENEK NÜFUS İÇİN RİSK GÖRÜLMÜYOR
Hayatını kaybeden hastanın ağır bağışıklık yetmezliği bulunduğu belirtilirken, virüsün insanlardaki etkilerine ilişkin araştırmalar devam ediyor. Sağlık yetkilileri, mevcut bilgiler doğrultusunda genel nüfus için şu aşamada bir sağlık riski görülmediğini bildirdi. İncelemeler sürerken, uzmanların virüsün bulaşma koşullarını ve insan sağlığı üzerindeki olası etkilerini daha iyi anlamaya yönelik çalışmalarını devam ettirdiği belirtildi.