07 Ekim 2026 12:58
Sınırı geçen yandı: Doğal gaz faturaları bu aylarda ikiye katlanacak!
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte doğal gaz faturaları yeniden gündeme geldi. Doğal gazda uygulanan kademeli tarife nedeniyle özellikle kasım ve aralık aylarında belirlenen tüketim sınırlarının aşılması halinde faturaların önemli ölçüde yükselmesi bekleniyor.
Türkiye’de nisan ayında başlayan kademeli doğal gaz tarifesinde konut abonelerinin tüketimi iki farklı kademeye ayrılıyor. Belirlenen sınırın altında kalan aboneler Kademe-1 üzerinden, sınırı aşanlar ise daha yüksek fiyat uygulanan Kademe-2 üzerinden ücretlendiriliyor.
KIŞ AYLARINDA SINIRI AŞMAK KOLAYLAŞACAK
Sektör kaynaklarına göre ısınma ihtiyacının arttığı kış döneminde belirlenen aylık limitler, birçok hanenin tüketiminin altında kalabilir. 100 metrekarelik bir konutun kış aylarında günlük ortalama 10-12 metreküp doğal gaz tüketebileceği belirtilirken, bu miktarın aylık tüketimde 300 metreküye ulaşabileceği ifade ediliyor. Özellikle aralık ayında birçok ilde belirlenen tüketim limitlerinin 300 metreküpün altında kalması, daha fazla abonenin yüksek tarifeyle karşılaşabileceği endişesini beraberinde getiriyor.
LİMİTLER İÇİN YENİ DÜZENLEME GÜNDEMDE
Sektör temsilcileri, sahadan elde edilen tüketim verileri doğrultusunda kasım ve aralık aylarındaki limitlerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile BOTAŞ tarafında bazı çalışmaların gündemde olduğu aktarılıyor. Doğal gaz abonelerinin ise özellikle kış aylarında aylık tüketimlerini yakından takip etmesi önem taşıyor. Çünkü belirlenen sınırın aşılması, kullanılan gaz miktarının daha yüksek birim fiyat üzerinden hesaplanmasına neden olabiliyor.