05 Ağustos 2026 14:02
Marmara depremiyle ilgili korkutan çıkış! 7.6'lık örneği hatırlattı
Marmara'da beklenen olası büyük depreme ilişkin tartışmalar sürerken, Jeoloji Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Demirtaş, son dönemde dile getirilen "Marmara'da krip var, büyük deprem olmaz" görüşünün bilimsel verilerle desteklenmediğini savundu.
Ramazan Demirtaş, örnek olarak Kuzey Anadolu Fay Zonu'ndaki Bolu-Gerede segmentinde bulunan İsmetpaşa Fayı'nı gösterdi. Bölgede yıllardır fayın yavaş hareket ettiği belirtilmesine rağmen, 1 Şubat 1944'te 7.6 büyüklüğünde yıkıcı bir depremin meydana geldiğini hatırlattı. Bu depremde yaklaşık 180 kilometrelik yüzey kırığı oluştuğunu ve 3,5 metrelik yer değişimi yaşandığını ifade etti.
KRİP HAREKETİ
Uzman isim, fay hattında görülen yavaş sürünme (krip) hareketinin tek başına büyük deprem riskini ortadan kaldırmadığını belirterek, bu konuda yapılan değerlendirmelerin bilimsel veriler ışığında ele alınması gerektiğini vurguladı.