12 Temmuz 2026 09:33
Marmara Denizi'nde gizli hareket mi var? Uzman isim açıkladı
Marmara depremiyle ilgili tartışmalar sürerken, Jeoloji Profesörü Osman Bektaş dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Osman Bektaş, Marmara Denizi'ndeki fayların sanıldığı kadar basit bir yapıya sahip olmadığını belirterek, deprem riskinin tek bir model üzerinden yorumlanmaması gerektiğini söyledi.
MARMARA'NIN ALTI
Bektaş, deniz tabanında ölçülen kayma açığının doğrudan "kilitli fay" anlamına gelmeyebileceğini ifade etti. Marmara'nın altındaki kalın sediman tabakalarının gerilmeyi dağıtabileceğini ve derindeki sürünme hareketlerinin (creep) yüzeyde zayıf şekilde ölçülüyor olabileceğini dile getirdi.
SİSMİK VERİLER
Çınarcık ve Kumburgaz segmentlerine de değinen Bektaş, sismik sessizliğin tek başına "tam kilitlenme" ya da "ölü fay" olarak yorumlanmaması gerektiğini vurguladı. Marmara'daki deprem tehlikesinin anlaşılabilmesi için sürünme, sediman yapısı, yer altı akışkanları ve sismik verilerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.