29 Temmuz 2026 17:45
İş yerinden dikkat çeken karar!
Mesai saatlerinde cep telefonu kullanımını sınırlandırmayı amaçlayan bir iş yerinin aldığı yeni karar, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Çalışanlara gönderilen e-postaya göre, iş saatlerinde telefonla geçirilen süre maaştan kesinti yapılmasına neden olacak.
HER 10 DAKİKA İÇİN 500 TL KESİLECEK
TGRT Haber'in aktardığı bilgilere göre, yeni uygulama kapsamında aylık 50 bin TL maaş alan bir çalışanın, mesai sırasında telefonla geçirdiği her 10 dakika için 500 TL maaş kesintisi uygulanacak. Telefon kullanımının 30 dakikaya ulaşması halinde ise kesinti tutarı 1.500 TL olacak.
KARAR FARKLI GÖRÜŞLERİ BERABERİNDE GETİRDİ
Söz konusu uygulama vatandaşlar arasında farklı değerlendirmelere neden oldu. Bazı kişiler, mesai saatlerinde telefonla vakit geçirmenin iş verimini düşürdüğünü belirterek uygulamayı destekledi. Buna karşılık bazı vatandaşlar ise maaştan kesinti yapılmasının çalışanlar açısından ağır bir yaptırım olduğunu savundu. Kimi çalışanlar böyle bir iş yerinde çalışmayı tercih etmeyeceklerini dile getirirken, bazıları ise telefon kullanımını yalnızca ihtiyaç halinde gerçekleştirdiklerini ifade etti.
HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ SÖZLEŞMEYE BAĞLI
Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Narman Feyzioğlu, iş sözleşmesinde bu yönde açık bir hüküm bulunması halinde uygulamanın mümkün olabileceğini belirtti. Ancak sözleşmede yer almayan bir düzenlemenin çalışan açısından bağlayıcı olmayacağını ve işçinin bu duruma karşı hukuki haklarını kullanabileceğini ifade etti.
ALTERNATİF ÇÖZÜMLER DE GÜNDEME GELDİ
Uygulamanın hayata geçirilmesinin zor olacağını düşünen bazı kişiler, maaş kesintisi yerine iş yerlerinde sosyal medya ve belirli internet sitelerine erişimi sınırlandıran teknik önlemlerin daha etkili ve uygulanabilir bir yöntem olabileceğini savundu. Tartışmalar, iş disiplininin sağlanması ile çalışan haklarının korunması arasındaki dengeyi yeniden gündeme taşıdı.