16 Ocak 2026 10:27
Çiğit’in kaleminden Dr. Serdar Özbek
Mavi Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni merhum İsmet Çiğit’in, bu kentte pek çok değerli ismin ardından “Bir portre” adını verdiği yazılarını ölüm yıl dönümlerinde yeniden sizlerle buluşturuyoruz.
Merhum duayen gazeteci İsmet Çiğit’in 2025 yılında merhum Dr. Serdar Özbek’in ölüm yıl dönümünde yazdığı ve Özbek’i anlattığı “İzmit’in Serdar Abisi” başlıklı yazısını yeniden siz değerli okurlarına sunarız.
“Hiç beklenmedik acı haberi Perşembe akşamı öğrendik.
Dr. Serdar Özbek vefat etmişti. Dr. Serdar Özbek’i tanımış olsanız O’nun bu dünyada en son ölecek kişi olduğunu düşünürdünüz.
Bir insan bu kadar güler yüzlü, bu kadar dost canlısı, bu kadar yardımsever olabilir mi? Dr. Serdar Özbek böyle insanların da var olabileceğine en güzel örnekti.
İzmit’in Serdar Abisi baba mesleğini seçmiş, hekim olmuş, üroloji alanında ihtisas yapmıştı. Kendisi genç yaşlarından itibaren böbrek taşlarından çok çektiği için olsa gerek, insanların idrar yolu sorunlarını çözmeye, acılarını azaltmaya adeta kendisini adamıştı.
Herhalde İzmitli erkeklerin neredeyse yarısı, Dr. Serdar Özbek’in elinden geçmiştir. En acılı, sancılı, ızdıraplı halinizle Dr. Serdar Özbek’in eline düştüğünüzde her zaman gülen yüzüyle önce sizi rahatlatır, sonra tedavi ederdi.
Yıllar önceydi. Bir gece birayı da fazla kaçırmışım, müthiş bir idrar baskısıyla uyandım. Hemen tuvalete koştum. Ama öyle bir tıkanmışım ki; tuvalette bir damla idrar atamıyorum. Şişmişim, patlayacak haldeyim. Nasıl bir ızdırap, anlatamam.
O dönemlerde en yakınımdaki kişi, her konuda en güvenilir yardımcım sevgili Yılmaz Yenişar. Evde kazık gibi iki oğlum uyuyorlar ama ben Yılmaz’ı aradım. “Koş Yılmaz yetiş, ölüyorum” dedim.
Yılmaz yetişti. Ben pantolonu kazağı zor giydim, aşağı inip, arabaya bindim. Yılmaz, “Serdar Abi’ye gidelim” dedi.
Henüz sabahın körü, mesai başlamamış. İzmit Devlet Hastanesi var, Seka Devlet Hastanesi (o zamanlar SSK Hastanesi) var, özel hastaneler var. Serdar Abi’yi aradık, yatağından kaldırdık. Durumu anlattım, “Siz Derince’deki hastaneye geçin, ben de geliyorum” dedi.
Derince’de Serdar Abi’nin babasının adını yaşatmak adına binbir zahmetle kurduğu Dr. Tahsin Özbek Hastanesi Acili’ne Yılmaz beni attı.
Serdar Abi gelmiş. Hemen beni acile soktu, bir yatağa yatırdı. “Hart” diye bir sonda soktu, ohhhhh rahatlık. Sanki yeniden doğuyorsunuz…
Serdar Abi daha sonra ultrasonu soktu, tetkikler. İdrar yolları iltihap nedeniyle tıkanmış. Bu nasıl bir tıkanma ki, bir damla idrar atamıyor, ancak sonrada ile rahatlıyorsunuz.
Sonra bir haftalık iğne yazdı. İlkini kendisi yaptı, diğerlerini eczanede olmuştum. Bir hafta elimde sonranın torbasıyla dolaştım, ama kendime gelmiştim.
Serdar Abi ile pek çok güzel anımız da vardır. O hep gülen, karşısındaki insanı rahatlatan insandı. Belsa Plaza karşısında poliklinik işletti. Çok insanı tedavi etti. Sonra Derince’de ilimizin ilk özel hastanelerinden birini açtı. Aslında varoş bölgesinde yoksul, çaresiz, kimsesiz insanlara yıllarca çok hizmet verdi.
Bir dönem SSK İzmit Hastanesi’nde Başhekim Yardımcısı olarak da görev yaptı. Bir rahmetli Saim Ağabey (Toker), bir rahmetli Serdar Ağabey, tanıdık tanımadık her insanın yardımına koşardı.
Serdar Özbek 1.5-2 ay önce KOÜ Tıp Fakültesi’nde bir kalp ameliyatı geçirdi. İyiydi. Bu ameliyat sonrası telefonla konuşma imkanı bulmuştum. Sonra kalp kapakçığı ameliyatı için, kendi ayağıyla İstanbul’daki en popüler, en ülkü özel hastaneye gitti. Ameliyata girmeden önce dostlarını da aramış, şakalaşmıştı. Çarşamba akşamı başlayan ameliyat gereksiz uzun sürmüş. Serdar Ağabey masada kalmış. Bugün İzmit’ten son yolculuğuna uğurlanacak.
İzmit için önemli insandı Serdar Özbek. Sadece çok başarılı bir hekim değil, çok değerli bir dosttu. İzmit’in gülen yüzlü Serdar Abi’siydi.
Serdar Özbek’e rahmet diliyorum. Yakınlarına, bütün sevenlerine başsağlığı dilerim. Keşke herkes Dr. Serdar Özbek gibi bu şehirde iz bırakabilse.”