01 Eylül 2026 09:55
4 bin TL ceza geliyor! Bu bahane artık geçmiyor
Ticaret Bakanlığı, müşteriyi düşük fiyatlı ürünle mağazaya veya internet sitesine çekip daha pahalı ürüne yönlendiren işletmelere karşı yeni yaptırımları sıkılaştırdı.
Vitrinde, rafta veya internette satışa sunulan bir ürün haklı bir neden olmadan tüketiciye satılmazsa, işletmeye ürün bedelinin yüzde 10’u oranında ceza uygulanacak. Ceza, ihlal başına en az 3 bin 973 TL olacak.
BELGE GEREKECEK
“Stok bitti”, “teşhir ürünü” veya “az önce satıldı” gibi ifadeler tek başına geçerli gerekçe sayılmayacak. Ürünün satılık olmadığının açıkça belirtilmesi ya da hasarlı olduğunun belgelenmesi gerekecek. Kampanyalı ürünlerde ise stok miktarı ve satış koşulları önceden açıkça duyurulacak. Aynı ihlalin birden fazla tüketiciye karşı yapılması halinde cezalar her işlem için ayrı ayrı uygulanabilecek.
Tüketiciler, ürünün satılmaması veya fiyat farkı gibi durumlarda e-Devlet üzerinden Ticaret Bakanlığı’na şikâyette bulunabilecek.