05 Eylül 2026 13:51
2 köprü ve 10 otoyol özelleştirme kapsamına alındı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) sorumluluğunda bulunan iki boğaz köprüsü ile 10 otoyol ve çevre yolu özelleştirme kapsamına alındı.
Karar doğrultusunda söz konusu köprü ve otoyolların işletme hakları, “İşletme Hakkının Devri” yöntemiyle 30 yıl süreyle özel sektöre devredilecek. Sürecin yürütülmesi ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek.
ÖZELLEŞTİRİLECEK KÖPRÜ VE OTOYOLLAR BELLİ OLDU
Özelleştirme kapsamına alınan ulaşım ağları arasında İstanbul’un önemli geçiş noktalarından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de yer aldı.
Kararla birlikte özelleştirme kapsamına alınan köprü ve otoyollar şöyle sıralandı:
15 Temmuz Şehitler Köprüsü
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü
KGM Avrupa Otoyolu
KGM Anadolu Otoyolu
İzmir-Aydın Otoyolu
İzmir-Çeşme Otoyolu
Niğde-Mersin-Adana (Batı) Otoyolu
Adana (Doğu)-Gaziantep (Batı) Otoyolu
Gaziantep (Doğu)-Şanlıurfa Otoyolu
Toprakkale-İskenderun Otoyolu
Bursa Çevre Otoyolu (Çağlayan Kavşağı - Yenişehir Kavşağı)
Gaziantep Çevre Otoyolu
İŞLETME HAKLARI 30 YILLIĞINA DEVREDİLECEK
Kararın uygulanmasıyla birlikte söz konusu köprü ve otoyolların işletilmesine ilişkin haklar, yapılacak ihalenin ardından belirlenen işletmecilere devredilecek.
İhale sonucunda hak kazanan şirketler, köprü ve otoyolların bakım, onarım, işletme ve gelir toplama faaliyetlerini 30 yıl boyunca yürütme hakkına sahip olacak.
İHALE TAKVİMİ BEKLENİYOR
Özelleştirme sürecinin detayları ve ihale takviminin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından işletme haklarının ilgili firmalara devredilmesi planlanıyor.