• CANLI BORSA
  • İstanbul 22° PARÇALI AZ BULUTLU
    • Adana
    • Adıyaman
    • Afyonkarahisar
    • Ağrı
    • Amasya
    • Ankara
    • Antalya
    • Artvin
    • Aydın
    • Balıkesir
    • Bilecik
    • Bingöl
    • Bitlis
    • Bolu
    • Burdur
    • Bursa
    • Çanakkale
    • Çankırı
    • Çorum
    • Denizli
    • Diyarbakır
    • Edirne
    • Elazığ
    • Erzincan
    • Erzurum
    • Eskişehir
    • Gaziantep
    • Giresun
    • Gümüşhane
    • Hakkâri
    • Hatay
    • Isparta
    • Mersin
    • istanbul
    • izmir
    • Kars
    • Kastamonu
    • Kayseri
    • Kırklareli
    • Kırşehir
    • Kocaeli
    • Konya
    • Kütahya
    • Malatya
    • Manisa
    • Kahramanmaraş
    • Mardin
    • Muğla
    • Muş
    • Nevşehir
    • Niğde
    • Ordu
    • Rize
    • Sakarya
    • Samsun
    • Siirt
    • Sinop
    • Sivas
    • Tekirdağ
    • Tokat
    • Trabzon
    • Tunceli
    • Şanlıurfa
    • Uşak
    • Van
    • Yozgat
    • Zonguldak
    • Aksaray
    • Bayburt
    • Karaman
    • Kırıkkale
    • Batman
    • Şırnak
    • Bartın
    • Ardahan
    • Iğdır
    • Yalova
    • Karabük
    • Kilis
    • Osmaniye
    • Düzce
  • İMSAK'A 02:00

  • HABER GÖNDER

  • CANLI SONUÇLAR
  • İDDAA PROGRAMI
  • BİST %-0.56 117,74
  • DOLAR %0.02 6,87
  • EURO %0.36 7,86
  • POUND %0.45 8,66
  • ALTIN %11:25 400,22
  • YUAN %0.21 0,98
  • BTC %0.26102 63305,00
  • ETH %0.3935 1644,31

Gümüşhane’de üretilen ve etin daha sağlıklı pişmesini sağlayan taş, mangalcıların gözdesi oldu

PAYLAŞ:

Türkiye’de adını değerli bir madenden alan tek il olan Gümüşhane‘de 17 yıl önce genç girişimci Serdar Demirağ tarafından ekmek yapılan kara fırınlarda kullanılan taş “mangal taşı” yapılarak “Gümüşhane ızgara taşı” adıyla Türkiye ve dünyanın dört bir tarafına satılıyor. Pişirilen ürünler direk ateşle temas etmediği için sağlığa zararı olmayan taşın çerçeveli, ayaklı, sobalı ve tüple çalışanı da yapıldı.

Aynı zamanda muhtarı olduğu İkisu köyündeki atölyesinde taşı kesip işleyen Demirağ hem il merkezindeki dükkanı hem de kurduğu internet sitesi aracılığıyla Türkiye ve dünyanın dört bir yanına bu ürünleri satıyor.

Bu taş mangal tutkunlarının gözdesi oldu

YURT DIŞINA BİLE SATILIYOR

Topraktan çıkarılması zor olan ve iş makineleriyle devasa kütleler halinde çıkan taşı önce biçtirip sonra plakalar haline getirdiklerini ardından da yağ kanallarını açtıklarını kaydeden Demirağ, bir süre sadece taş olarak sattıkları ürüne talep artınca bu kez taşı şekillendirerek ayak yapıp, çerçevelediklerini, soba haline dönüştürüp tüple çalışanını bile yaptıklarını söyledi.

Bu taş mangal tutkunlarının gözdesi oldu

Taşın ekonomiye kazandırılma sürecini anlatan Demirağ, “Bizim yöremizde daha önce bileği taşı denilen taşı bütün Türkiye’ye nasıl yayabiliriz diye düşünce içerisine girdik. Çıkarılması da zor. Makine büyük kütleler halinde toprağın altından çıkarıyor. Ondan sonra gerekli kalınlıkta biçiyoruz. Sıkıntılı bölgelerini çıkarıp ince plakalar haline getirip ölçülendirip, yağ kanallarını açıyoruz. Sadece taş olarak bırakmadık, çerçeveli, ayaklı, sobalı, tüple çalışanını da yaptık. İç piyasada rağbet görünce bunu paket yapıp kargoyla Türkiye’nin her yerine ve yurt dışına gönderiyoruz. Kendi internet sayfamızı da kurduk oradan da satış yapıyoruz” dedi.

Bu taş mangal tutkunlarının gözdesi oldu

PİŞİRİLEN ET, İS VE DUMAN GÖRMÜYOR

Gümüşhane mangal taşının çok uzun yıllardan beri yöre halkının özellikle köylerdeki kara fırınlarda üzerinde ekmek pişirdiğini kaydeden Demirağ, “Biz bunu nasıl geliştirebiliriz ve Türkiye’ye nasıl tanıtabiliriz düşüncesi içerisine girerek böyle bir çalışma yaptık. Bunun üzerinde pişen yiyecek sadece kendi suyu ve yağıyla pişiyor. Pişirdiğiniz et alev, is, duman görmüyor. Sağlık açısından da çok iyi. Karbonmonoksit, kanserojen yok. Son yıllarda halkımız sağlığına daha çok önem veriyor. Onun için bu ürün çok güzel satıyor. Bu taşın sağlığa herhangi bir zararı olmadığına dair hem üniversiteden hem Atom Enerjisi Kurumundan alınmış tahlillerimiz de var” diye konuştu.

Bu taş mangal tutkunlarının gözdesi oldu

Kullandıkları taşın kesinlikle granit olmadığının altını çizen Demirağ, “Bu taşta et, köfte, balık, tavuk, palamut balığı çok güzel oluyor. Pizza yapanlar, kete, lemis, gözleme yapanlar, küçük ekmekler yapanlar var. Alanlar çok memnun” ifadelerini kullandı.

Bu taş mangal tutkunlarının gözdesi oldu

Kaynak: İHA

    YORUMLAR

    En az 10 karakter gerekli

    Sıradaki haber:

    Adana karpuzunun kilogram fiyatı tarlada 1 liraya düştü

    Hızlı Yorum Yap

    sf TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS
    214.993

    VAKA

    196.720

    İYİLEŞME

    5.402

    ÖLÜM

    18.273

    AKTİF VAKA

    sf DÜNYA'DA KORONAVİRÜS
    13.323.530

    VAKA

    7.399.310

    İYİLEŞME

    578.628

    ÖLÜM

    5.924.220

    AKTİF VAKA

    Yazarlar
    Video
    Galeri
    Mavi Kocaeli Gazetesi'e üye olun

    Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

    Mavi Kocaeli Gazetesi'e giriş yapın

    Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

    Haber gönderim sistemimize hoş geldiniz

    Galeri Alanı

    828 x 470