Son bir yıldır gıda ürünlerinde aşırı fiyat artışı yaşıyoruz.
Bu çok net bir gerçek.
Bir yıl önceki fiyatlarıyla kıyasladığımızda bazı ürünlerin çok arttığını fiyatını 3’e dörde katladığını görüyoruz…
2021 yılı Kasım ayında çiğ süt fiyatı 3-5 lira aralığında.
Bugün (20 kasım) ise fiyat 15-18 lira aralığında.
Yarın ne olacağı ise belli değil.
Bir yılda fiyatı neredeyse 3.5 kat artmış.
Bu zam beraberinde tartışmalarda getiriyor.
Herhalde gıdalar üzerinde en çok tartışmaya sebep olan konulardan biri süt içeceğidir.
Süt çiğ olarak alınıp evde mi işlem görmeli yoksa marketten hazır mı alınmalı sorularına her daim farklı cevaplar alınmakta.
Süt kimyasal içeriği çok değerli, besin değeri çok yüksek, öncelikle insanlığa sunulmuş muntazam bir gıda maddesi.
Sütün son derece sağlıklı ve besleyici olması, birçok farklı ürünün hammaddesi olması ve birçok alanda kullanılabilmesi insanlar için vazgeçilmez gıda maddesi olarak önümüze çıkartmakta.
Ama bunların yanında insanların akıllarını karıştıran bir konu bulunmaktadır. Çiğ süt mü, hazır süt mü?
Çiğ süte evde uygulamış olduğumuz kaynatma işlemi ne kadar yeterli bunu bilemeyiz.
Çiğ süt kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra mikrobiyolojik açıdan güvenli hale gelir ancak bu kadar uzun süre ısıl işlemle birlikte sütteki besin değerinde kayıplar görülmektedir. Aslında her türlü ısıtma işleminde besin içeriğinde kayıp görülmektedir. Ama bunun kontrollü şartlar altında yapılması daha sağlıklı ve güvenilir besin tüketmemizi sağlamakta.
İşlenmiş süt ise bazen beraberinde bir çok sıkıntıyı da getirebilmekte.
Ama bu günlerde en büyük sorun. Artan fiyatların önüne geçilememesi.
Bu gidişle süt yıl sonunda 20 TL’yi görecek gibi duruyor.
Buda geliri kısıtlı olan aileler için büyük sorun
Devlet ve yerel yönetimler çocuklarımızın süt tüketim inine destek vermeli.
Bu konuda projeler geliştirmeli.
Yoksa yakında evlerimize süt girmeyecek.
Giren evler ise çok az sayıda olacak