Artık mevsimler de sanki bizimle oyun oynuyor.
Mart ayında bol bol yağan karı kimse unutmadı.
Atalarımızın dediği gibi, ”Mart kapıdan baktırdı, kazma kürek yaktırdı”
Alışmaya da başlıyoruz artık kışın geç gelmesine
Baharda kar yağmasına, yazın kurak geçmesine.
Kışın ortasında çiçeklerini açmaya başlayan ağaçlar da alıştı
Bence yaz yazlığını, kışta kışlığını yapmalı.
Her meyvede zamanında tüketilmeli.
Nedir mevsiminde tüketmek?
Kışın patlıcan yememek, pazardan domates almamak,
Biberler de aman ne güzelmiş dememek; yazın canı portakal istememektir.
Ama kışın soğukla mücadele etmiş, tüm yapısı kışa göre tasarlanmış ıspanak, karnabahar, lahana gibi sebzeler yazın tüketilmemeli.
Doğada öyle güzel ve olağanüstü bir düzen var ki çok şaşırtıcı
Kış aylarında vücudumuz soğuğa karşı direnmek için daha çok enerji harcar.
Bu enerjiyi nişastalı besinlerle karşılayabiliyoruz.
Doğa da bize, o sert kış günlerinde yetişen lahana, ıspanak, karnabahar gibi bitkileri sunuyor.
Yazın ise sıcaklık artışı ve terleme vücutta sıvı kaybına neden olurken doğada çilek, kiraz, marul, semizotu gibi bol lifli, bol sulu meyve ve sebzeler yetişiyor.
Sizce bu tesadüf olabilir mi?
Bol sulu, serin bir karpuz dilimi bizi ne kadar ferahlatır.
Kışın ortasında kaç kere canımız soğuk bir karpuz ister ki?
Peki kışın hiç mi domates tüketmeyelim?
Tüketelim, tüketelim elbet.
Yazın sonuna doğru kaynatıp konserve yapalım.
Aman uğraşması mı zor, küp küp doğrayıp buzluğa atalım.
Ama illa yazın domatesini kullanalım.
Baharda ekilmiş, yazın güneşini görmüş domatesi.
İlla kışın domates yemek istersek ne olur.
Önce fiyatlar uçar.
Sonra, sağlığımız bozulur.
fiyatlar uçar derken öyle böyle değil.
gerçekten şok olacağımız miktarlara yükselir.
Mesela 1 Kg domates 30 lira gibi.
Mesela 1 Kg biber 45 lira gibi.
Mesela 1 Kg fasulye 55 lira gibi
Mesela 1 Kg patlıcan 25 lira gibi.
Bu fiyatlara ne para nede can dayanır.
Onun için gelin siz olun yazın yediğimiz meyveyi sebzeyi kışın yemeğe kalmayın.